Всички футболни клубове в Европа и националните първенства търпят огромни загуби, след като турнирите бяха прекратени заради пандемията от коронавирус. Постоянно се говори за отбори, намалили заплатите на играчите си, за да ограничат разходите и да намалят финансовите си загуби.

На фона на тази финансова криза само едно първенство отчита приходи, при това неочаквани. Това е единственият от 54 национални шампионата в Европа, където все още се играят мачове. Беларус за първи път в историята си успя да продаде телевизионните права за собственото си първенство на чуждестранни компании. Повече от 10 различни държави по света започнаха да предават мачовете от Висшата лига. Сред тях са компании от Русия, Китай, Индия, Израел, Украйна и др. През изминалия уикенд дори българските фенове на футбола станаха свидетели на срещи от първенството на Беларус.

„Това е безпрецедентна ситуация“, признава пред „Ройтерс“ Александър Алейник – говорител на Беларуската футболна федерация.

„Не очаквахме Беларус да има първенство на сносно ниво. Нямахме никаква представа от шампионата. Купихме правата, тъй като в отборите има много украински футболисти“, обяснява Виктор Самолейнко, който е шеф на компанията „Поверхност Украина“, която притежава телевизия „Спорт-1“.

България също имаше доскоро свои представители в първенството на Беларус. Въпреки това футболът в страната с население от 9,5 милиона жители е слабо познат у нас. Обръщаме му внимание когато наближи мач на националния ни отбор срещу беларусите (на 26 февруари загубихме с 0:1 на „Васил Левски“) или пък сблъсък от евротурнирите между представители на двете държави. През последните години най-изявеният представител на беларуския футбол в Европа беше БАТЕ Борисов. През 2018 г. първенството на страната придоби световна слава, когато Диего Марадона беше представен като президент на Динамо (Брест), но престоят на аржентинската легенда в Беларус не беше дълъг и той предпочете треньорската работа в Мексико.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

В Беларус има обявени над 150 случая на заболели от коронавирус и нито един смъртен случай. Дори и местните не вярват, че тези цифри са точни, но мачовете не спират да се играят. По трибуните има публика, която очевидно нарушава наредбите на Световната здравна организация за спазване на социална дистанция. Всички магазини, молове, училища и детски градини работят.

„Има много причини първенството в Беларус да се играе и една от главните е политическата воля на нашите лидери. Правата за шампионата бяха продадени на много държави и това дава на политиците извинение мачовете да продължават. Букмейкърите също са доволни. Като цяло беларуският футбол печели пари и популярност. Все още има сериозна вероятност шампионатът да бъде прекратен, тъй като Федерацията получава огромен натиск от страна на УЕФА“, признава треньорът на Рух (Брест) Андрей Ферапонов.

Президентът Александър Лукашенко, който държи управлението на Беларус в желязна хватка от 1994 г., отрича да има проблем с COVID-19 в бившата съветска република.

„Какъв коронавирус? Не виждам тук да летят вируси. Тук е като фризер“, заяви Лукашенко през миналата седмица, след като участва в мач по хокей на лед.

„Не трябва да си миете ръцете с водка за дезинфекция. Трябва да пиете поне 40-50 милилитра от нея всеки ден. Да ходите на сауна 2-3 пъти седмично, да се храните редовно и да работите с трактор на полето. Тогава няма да ви застигне никакъв коронавирус. Когато цялата истерия с това заболяване отмине, ще кажа цялата истина за него“, допълни президентът на Беларус.

Позицията на Лукашеко се споделя от един от най-големите футболни агенти в страната Валери Исаев, който държи правата на 15 от играчите в беларуската елитна дивизия.

„Вярвам в нашата здравна система. Вярвам й повече, отколкото на тези в Русия и Украйна. Естествено, притеснявам се за близките си, играчите си и техните семейства. Получихме уверения, че в Беларус няма критична ситуация с коронавируса и вярвам на тази информация“, категорично заяви Исаев.

Някои футболисти от шампионата обаче открито заявяват, че се притесняват от заразата.

„Страхувам се. След края на всеки мач се чувствам като заразен. Трябва да спрат първенството“, признава бразилския защитник Уилям от Рух (Брест).

„Не е лесно да се играе в такива условия, но трябва да сме професионалисти. Дори и да знаем, че сме застрашени“, допълва албанецът Елис Бакай от Динамо (Брест).

„В нашия отбор няма някаква паника, но следим какво се случва по света и няма начин да не мислим за това заболяване. На терена обаче всичко е както си беше преди. Само дето няма ръкостискане. Дори в съблекалнята често се случва някой да покашля на шега“, признава халфът на Ислоч Сандро Цвейба – синът на бившата звезда от СССР Ахрик Цвейба, играл за четири различни национални отбора (СССР, ОНД, Украйна и Русия).

Докато играчите се притесняват, популярността на техните клубове в чужбина нарасна значително. По-известните отбори, като Динамо (Минск) и БАТЕ (Борисов), повишиха значително своите последователи в социалните мрежи само за броени дни.

„Шампионатът внезапно се сдоби с непознат до момента огромен интерес. Продадоха правата в много чужди държави. Трябва да уточним, че това е първият случай в нашата история, в който първенството печели пари“, обяснява журналистът Юри Довнар.

Европейската футболна общественост тепърва ще се запознава с беларуския футбол и ще започне да разпознава и други местни играчи, различни от игралия в Арсенал и Барселона Александър Хлеб. Първенството на Беларус започва самостоятелното си съществуване през 1992 г., а най-разпознаваемият тим от страната дълго време беше Динамо (Минск). Все пак това беше единственият местен отбор, участвал в обединеното първенство на Съветския съюз. Динамо спечели шест от първите седем издания на шампионата, но след това само един път завърши на първо място.

От началото на XXI век най-популярният беларуски тим по света стана БАТЕ (Борисов), който в периода 2006-18 спечели 13 поредни титли. През миналия сезон обаче завърши на второ място след Динамо (Брест). Динамо (Минск) и БАТЕ започнаха слабо новия сезон и загубиха мачовете си в първите два кръга. В събота Динамо загуби с 2:3 градското дерби с ФК Минск, който за момента е лидер в класирането. Предстоящият уикенд ще ни предостави още осем мача, тъй като в първенството участват 16 отбора.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМА ЗА 3 КРЪГ НА ПЪРВЕНСТВОТО НА БЕЛАРУС
3 април (петък)
17:00 часа Белшина (Бобруйск) – Городея
19:00 часа Динамо (Минск) – Торпедо БелАЗ (Жодино)
4 април (събота)
15:30 часа Шахтьор (Солигорск) – Неман (Гродно)
17:30 часа БАТЕ (Борисов) – Рух (Брест) (Диема Спорт)
19:30 часа Динамо (Брест) – Славия (Мозир) (Диема Спорт)
5 април (неделя)
14:00 часа Енергетик-БГУ (Минск) – ФК Минск (Диема Спорт)
16:00 часа Витебск – Смолевичи-СТИ (Мински район)
18:00 часа Ислоч (Мински район) – Слуцк