Евертън и Нюкасъл завършиха инфарктно 2:2 в последен мач от 4-ия кръг във Висшата лига на Англия. Мачът, който се превърна в драма, започна с минута мълчание в памет на жертвите от трагедията на “Хилзбъро”. 96 души загинаха на стадиона в Шефилд преди полуфиналния мач за ФА Къп между Ливърпул и Нотингам Форест. Инцидентът е считан и за най-голямата британска спортна трагедия.

Почти във всяко семейство в Ливърпул има фенове и на двата местни гранда. Голям жест направиха домакините. Момиченце в екип на Евертън, и момченце с екип на Ливърпул излязоха на терена на „Гуудисън парк“ с цифрите 9 и 6 на гърбовете си – броят на жертвите от “Хилзбъро”.

Трябва да се отбележи и спорното съдийство на Майк Джоунс, който отмени два гола на домакините за неудоволствие на 32 510 фенове по трибуните. Още във втората минута "карамелите" вкараха топката в мрежата, след като първо вратарят Стив Харпър изби шута на Фелаини, а Никица Йелавич довкара с цената на контузия обаче. Попадението бе отменено заради спорна засада.

Все пак в 15-ата минута Евертън поведе. Лейтън Бейнс откри резултата и влезе в историята на клуба като автор на гол №1000 във Висшата лига. Контузията на Йелавич се оказа сериозна и той трябваше да напусне терена малко преди почивката.

Мениджърът на “свраките” вкара в игра оказалата се златна резерва Демба Ба. Именно нападателят изравни още с първото си докосване в мача - 1:1. След час игра страничният рефер отново вдигна флага за засада и гол на Фелаини не бе признат. В 78-ата минута беше и най-спорното положение в двубоя, след като резервата Виктор Аничебе прати топката зад голлинията, но бранителят на гостите Уилямсън бързо я изчисти и попадението не бе признато въпреки протестите от страна на Евертън.

Драмата стана пълна в заключителните минути. Първо Аничебе се разписа за 2:1, но още в следващата атака Демба Ба изравни за крайното 2:2. Любопитно е, че хиксът липсваше в предишните 4 двубоя между съперниците. В тях те си размениха по две победи. В последните три издания на сблъсъка резултатността е над 2,5 гола, а винаги се разписват и двата отбора.