Уругвай се класира за полуфиналите на Копа Америка за първи път от шампионската си титла през 2011 г., след като на четвъртфиналите на настоящото издание на турнира елиминира Бразилия с 4:2 след дузпи (0:0 в редовното време) в Лас Вегас. Тимът на Марсело Биелса не само завърши мача с 10 човека, но и през първото полувреме един от основните играчи беше заменен принудително заради контузия. „Селесао“ беше без звездата си Винисиус Жуниор, който изтърпя наказание за натрупани картони.

В 33-ата минута Роналд Араухо напусна терена заради травма и беше заменен от Хосе Мария Хименес. До края на първото полувреме и двата тима си размениха по едно голово положение. Дарвин Нунес не успя да се разпише за Уругвай, след като ударът му с глава мина над вратата. Рафиня пък опита опасен изстрел към Серхио Рочет, който обаче успя да спаси.

Второто полувреме протече предпазливо и за двата отбора, а в 73-ата минута уругвайският тим се озова с 10 човека. Нахитан Нандес фаулира грубо Родриго и получи жълт картон. Ситуацията обаче беше разгледана с ВАР и съдията Дарио Ерера промени мнението си и изгони халфа на „селесте“. В намален състав играчите на Марсело Биелса се защитаваха прибрани в полето си и не позволиха на съперника да организира опасности пред вратата на Рочет.

След нулевото равенство в редовното време се стигна до дузпи, където Едер Милитао и Дъглас Луис пропуснаха за Бразилия. Ударът на Едер беше спасен, а Луис уцели гредата. Хосе Мария Хименес не успя да реализира четвъртото изпълнение на Уругвай от бялата точка, но Мануел Угарте не сбърка при петата дузпа и класира тима си на полуфиналите, където ще се изправи срещу Колумбия.