Футболната легенда Герд Мюлер е на прага на смъртта и в много тежко състояние след продължителна борба с деменцията. Това беше обявено от неговата съпруга Уши. Днес знаменитият голмайстор на Байерн и Германия навършва 75 години.

Бомбардирът на нацията, както е известен Мюлер, беше диагностициран с деменция през януари 2015 г. Съпругата му споделя, че напоследък той почти не яде и прекарва повечето време в сън.

„Яде съвсем малко, почти нищо. Трудно преглъща. Лежи на леглото почти цял ден и има само няколко будни моменти. Прекрасно е да виждам очите му отворени, дори и това да е само за момент. Понякога успява да отговори с „да“ и „не“ чрез мигане. Винаги е бил смел борец. Сега отново е такъв“, признава Уши Мюлер пред „Билд“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Герд ще си отиде, спейки. Единствено понякога отваря устата си и му давам пюре. Не мисля, че страда от някаква болка, тъй като е изключително спокоен. Бавно крачи към вечния си сън“, допълва съпругата на легендарния голмайстор.

Герд Мюлер има 68 гола в 62 мача за националния отбор на Западна Германия, с която печели световната титла през 1974 г. Освен това има 565 попадения за Байерн във всички турнири. С баварците е спечелил четири титли на Германия, три пъти триумфира с КЕШ.

Признанието за тежкото състояние на германската легенда идва броени дни, след като стана ясно, че знаменитият английски футболист Сър Боби Чарлтън също е диагностициран с деменция на 83-годишна възраст.

През лятото неговият брат Джеки почина на 85 години от същата болест. Само преди дни от деменция на 78 години си отиде и друг бивш английски национал от шампионския отбор от 1966 г. - Ноби Стайлс. Известният актьор Шон Конъри, който в събота почина на 90-годишна възраст, в последните години от живота си е имал деменция, но заболяването не беше посочено като причина за смъртта му.