Египет победи домакина Камерун с 3:1 след изпълнение на дузпи и е на финал за Купата на африканските нации. В редовното време и продълженията двата тима не си вкараха гол. При ударите от бялата точка трима играчи на домакините пропуснаха един след друг и безгрешните "фараоните" продължиха напред. В мача за трофея в неделя те ще срещнат Сенегал със Садио Мане.

Мохамед Салах пропусна първата възможност за гол в 8-ата минута, пращайки топката над вратата. "Неукротимите лъвове" отговориха с удар с глава на Майкъл Нгадеу-Нгаджуи, който прати кълбото в гредата. В 32-ата минута Токо-Екамби бе намерен на метри от вратата, но не успя да отправи хубав удар.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В началото на втората част Мохамед Салах излезе сам срещу вратаря, но Андре Онана съобразително напусна наказателното си поле и изпревари нападателя, изчиствайки в тъч. Камерун взе инициативата и в 70-ата минута гредата отново спаси гостите след удар на Самюъл Ум Гуе далечна дистанция. В самия край на редовното време треньорът на Египет Карлош Кейрош за пореден път влезе в пререкание със съдията и бе изгонен с втори жълт и червен картон. Така португалецът няма да бъде на скамейката на тима за финала.

Головите положения липсваха в продълженията и логично се стигна до дузпи. Всички изпълнители за Египет отбелязаха - Зизо, Мохамед Абделмонем и Моханад Лашин, а за Камерун само Венсан Абубакар прати топката в мрежата при първия удар от бялата точка. Аролд Мукуди и Джеймс Силики не успяха да преодолеят египетския страж, а Клинтън Н'Жие стреля не уцели рамката на вратата. Така Египет спечели с 3:1 и се класира за финала срещу Сенегал в неделя.