Райън Гигс официално обяви, че напуска Манчестър Юнайтед, след като беше част от клуба от 14-годишна възраст. 42-годишният бивш уелски национал си тръгва от „Олд Трафорд“ заради желанието да се пробва като мениджър на отбор. Гигс е футболистът с най-много мачове и най-много трофеи в историята на „червените дяволи“. Уелсецът направи емоционално обръщение към феновете и служителите на Манчестър Юнайтед, благодари на Сър Алекс и Луис ван Гаал и поздрави Жозе Моуриньо.

„След 29 години в Манчестър Юнайтед като футболист и помощник-треньор аз знам, че победите са част от ДНК-то на този клуб, който дава шанс на младите и играе атакуващ и вълнуващ футбол. Тук повече от всяко друго място очакванията за успехи и победи са съвсем резонни. Манчестър Юнайтед очаква и заслужава.

Затова решението да си тръгна беше трудно, тъй като съм част от този клуб от 14-годишен. Винаги ще пазя толкова специални спомени, както и придобития опит, който очаквам да ми послужи и за напред. Чувствам, че моментът е правилен, въпреки че нямам оферти да стана мениджър на отбор, това е работата, с която искам да се занимавам.

Имах невероятния късмет да работя с двама невероятни мениджъри и ментори. Първият е Сър Алекс, с когото работих през голяма част от живота си и научих толкова много. Вярвам, че ще остане в историята като най-великият мениджър във футбола. Другият е Луис ван Гаал. Неговата визитка говори достатъчно. Познанието, което попих от него, е незаменимо.

Искам да изразя благодарностите си към хората, които работят в клуба и които ме подкрепяха през всичките тези години. Резултатите, които постигахме на терена, се дължат до голяма степен на тяхната работа. Аз лично, а и клубът, нямаше да запише такива успехи, ако тези хора не се раздаваха докрай в своите задължения. Те създадоха условията за постигането на победите и купите.

Бих желал да поздравя Жозе Моуриньо за назначението му като мениджър на най-големия клуб в света. Малцина са успешните треньори във високите нива на футбола и Жозе без съмнение е един от тях. Знам, че феновете ще го харесат.

Последните ми благодарности са към феновете. Не мога да опиша колко ще ми липсва да вървя на „Олд Трафорд“ пред вашите възгласи и поздравления. Изключително ми е трудно да се сбогувам след тези 29 години. Обичам всяка една минута, прекарана в Манчестър Юнайтед като футболист и помощник-треньор. Подкрепата, която винаги сте ми оказвали е феноменална. Благодаря ви!

Време е за нова глава от моята история, за ново предизвикателство. Очаквам с нетърпение какво ще ми поднесе бъдещето.“