Лично турският президент Реджеп Таийп Ердоган защити немския футболен национал Месут Йозил. Той се отказа от представителния тим на Бундестима и разочарован и гневен публично обяви, че е обиден от расисткото отношение към него.

Проблемите на играча на Арсенал тръгнаха от негова снимка с Ердоган малко преди старта на Световното първенство. Тогава Йозил го нарече “моят президент”, което беше прието много остро в Германия.

“В понеделник вечер се обадих на Месут и двамата говорихме. Те просто не могат да преглътнат това, че Йозил се снима с мен. Целувам го и заставам зад него. Такова расистко отношение спрямо един млад мъж, който е давал всичко на германския национален отбор, е неприемливо. Неговото поведение сега заслужава адмирации”, коментира Ердоган.

Въпросната снимка на Йозил стана плод за доста противоречиви коментари. От германския футболен съюз признаха донякъде вината си, но пък примерно президентът на Байерн (Мюнхен) Ули Хьонес приветства оттеглянето му и дори го обиди, че играел като “нас*ан”.