19 души остават в болница след тежкия инцидент с ескалатор в метрото в Рим. Състоянието на някои от тях е тежко.

Голяма група футболни фенове пострадаха след повреда на ескалатор. Съоръжението изведнъж започнало да се движи много бързо и се счупило в долния си край, притискайки хората.

15 от хоспитализираните са руснаци, другите четирима - украинци. Всички те са отивали на Олимпийския стадион в Рим, за да гледат мача между Рома и ЦСКА Москва. Инцидентът доведе до затварянето на метростанцията.

"Много съм притеснена. Още не съм слизала долу, но разследването вече започна. Следователите ще изяснят причините за инцидента. Изказвам съчувствие към пострадалите и готовността на Рим да помогне. От самите хора има настанени в болница, както и такива, на които преглеждаме на място", обясни кметът на Рим Вирджиния Раджи.

Малко преди футболната среща голяма група руски запалянковци се качили в метрото, за да стигнат до Олимпийския стадион. Феновете се спускали с ескалатора на метростанцията, когато изведнъж той рязко увеличил скоростта си. Хората започнали да падат един върху друг, а други са изхвърлени от съоръжението. 

Министърът на вътрешните работи обясни, че именно скачането на голямата група хора е предизвикало повредата. Станцията на метрото е затворена, а полицията разследва случая. 

"Странно е това, което се случи. Преглеждаме всички видеа и правим техническа проверка за изясняване на причините. Не мога да кажа каква е причината", каза служител на полицията.

Двама от 24-та пострадали, предимно руски граждани, са в тежко състояние. 

Руският президент Владимир Путин разговаря с италианския премиер.

"Мой ред е да предам своите благодарности на кмета на Рим и на медицинските екипи, които помогнаха на руските футболни фенове, пострадали при инцидента в метрото на Рим. Много ви благодаря", каза Путин.

Феновете на Рома също изказаха съпричастност и подкрепа.

Някои обявиха общинските власти в немарливост, но от своя страна те отговориха, че за последните две години са похарчили 11 млн. евро в поддръжката на мобилните пътеки, ескалаторите и асансьорите в станциите на метрото в Рим. 

ШАМПИОНСКА ЛИГА - СЕЗОН 2018/19