Манчестър Сити и Реал (Мадрид) дават начало на полуфиналната фаза на Шампионската лига. Днешният двубой от 22:00 часа е първият от двата англо-испански сблъсъка във финалната четворка на турнира. Утре в във втората част от битката между Висшата лига и Примера дивисион, когато сили ще мерят Ливърпул и Виляреал.

От няколко години се знае, че голямата цел на „гражданите“ е спечелването на Шампионската лига. Преди година тимът на Пеп Гуардиола беше съвсем близо до решението на тази задача, но загуби от Челси на финала. Реал (Мадрид) обаче е вероятно най-трудното препятствие за всеки отбор, що се отнася до турнира шампионите. Все пак „белият балет“ има 13 спечелени титли в надпреварата.

Топ Коефициенти за Шампионска Лига!

Манчестър Сити и кралският клуб играха полуфинал в Шампионската лига през 2016 г. и мачът на „Етихад Стейдиъм“ завърши при нулево равенство. Реваншът на „Сантяго Бернабеу“ беше решен в полза на Реал (Мадрид) след автогол на Фернандо, а впоследствие мадридчани победиха градския си съперник Атлетико на финала в Милано. Четири години по-късно „гражданите“ взеха реванш и елиминираха Реал (Мадрид) на осминафиналите с две победи по 2:1, но сега залогът е много по-висок.

И двата тима са в серии от две поредни победи в последните си мачове, а преди тях записаха по една загуба. Манчестър Сити отстъпи на Ливърпул с 2:3 в полуфинала за ФА Къп, докато Реал (Мадрид) отстъпи на Челси с 2:3 след продължения на четвъртфиналите на Шампионската лига.

КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Пеп Гуардиола (Манчестър Сити): „Историята си е история и ние не можем да я променим. На терена обаче са 11 срещу 11 и една топка за всички тях. Много силни отбори вече отпаднаха от турнира. Със сигурност един ден и ние няма да достигнем до подобна фаза. Казах на играчите си да се наслаждават на момента, тъй като чест да играеш полуфинал на Шампионската лига срещу Реал (Мадрид). Естествено, искаме да се класираме за финала, но не бива да подценяваме пътя, по който преминахме, за да стигнем дотук.“

Карло Анчелоти (Реал Мадрид): „Едуардо Камавинга вероятно ще играе от самото начало, но за всичко е ясно, че ни е повече полезен като резерва. Дава допълнителна сила на отбора. В моментите когато интензитета на играта спадне, а разполагаш с играчи като Камавинга, Родриго и Валверде, можеш да промениш енергията играта с пускането им на терена.“

Manchester City FCМАНЧЕСТЪР СИТИ – РЕАЛ (МАДРИД)Real Madrid CF

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 3
Манчестър, „Етихад Стейдиъм“
Съдия: Ищван Ковач (Румъния)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Рубен Диас, Лапорт, Зинченко, Де Бройне, Родри, Бернардо Силва, Марез, Фодън, Стърлинг
Контузени: няма; Наказан: Жоао Кансело
Под въпрос: Стоунс
На картон от наказание: няма

Реал (Мадрид): Куртоа, Карвахал, Едер Милитао, Алаба, Менди, Модрич, Камавинга, Кроос, Валверде, Бензема, Винисиус Жунтиор
Контузени: няма; Наказани: няма
Под въпрос: Каземиро
На картон от наказание: няма

Баланс: 6 мача, 2 победи за Манчестър Сити, 2 равенства, 2 победи за победи за Реал (Мадрид), г.р. 7:7

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Манчестър Сити едва за трети път е на полуфинал в Шампионската лига, като всички те дойдоха през последните седем сезона.
* Реал (Мадрид) има 16 спечелени полуфинала в турнира, като четири от последните девет се случиха от сезон 2010/11 насам.
* Това е втори пореден англо-испански сблъсък за двата тима. На четвъртфиналите „гражданите“ елиминираха Атлетико (Мадрид), а „белият балет“ преодоля Челси.
* Манчестър Сити е спечелил само два от четирите си домакински мача на полуфинална фаза от евротурнирите (едно равенство и една загуба).
* „Гражданите“ записаха победи в седем от последните си осем домакински срещи от елиминациите на Шампионската лига.
* Сити спечели четири поредни мача срещу испански отбори преди да направи нулево равенство с Атлетико (Мадрид) на четвъртфиналния реванш.
* Клубът от „Етихад Стейдиъм“ три пъти е продължавал напред и четири пъти е отпадал след сблъсъци с испански съперници в елиминациите на евротурнирите.
* В домакинските си мачове срещу отбори от Испания Манчестър Сити има 6 победи, 3 равенства и 2 загуби. И двете поражения са от Барселона.
* Това е 15-и полуфинал за Реал (Мадрид) в Шампионската лига/КЕШ, което е рекорд в турнира и с два повече от Барселона и Байерн.
* „Белият балет“ спечели девет от последните си 16 мача като гост в ШЛ (две равенства и пет загуби).
* Кралският клуб 10 пъти е продължавал напред и шест пъти е отпадал в сблъсъци с английски отбори в елиминационна фаза на евротурнирите.
* Отпадането от Челси през миналия сезон изравни баланса на Реал (Мадрид) в полуфиналните сблъсъци с отбори от Англия - два успеха и две отпадания.
* Успехът на „Стамфорд Бридж“ в първия четвъртфинален мач през този сезон сложи край на серията на „белия балет“ от пет поредни визити на Острова без победа (три загуби). Като цяло, Кралският клуб има баланс от 7 успеха, 5 ремита и 8 поражения при гостувания в Англия.