Футболната асоциация на Англия е изпратила видео доказателство на ФИФА, за да покаже, че средният пръст, показан от Деле Али по време на победата с 2:1 над Словакия в световна квалификация не е обида към съперник или рефер.

Телевизионните камери само показаха жеста на 21-годишния халф. Самият Али обясни, че е показал среден пръст на своя добър приятел от националния отбор Кайл Уокър. Това е била шега между двамата.

Инцидентът се случи в 77-ата минута, когато Деле Али беше изблъскан от Мартин Шкъртел от Словакия, а съдията Клерман Тюрпен не отсъди фаул. Първоначалното впечатление е, че английският национал жестикулира към рефера. Той имаше размяна на реплики с Тюрпен и при смяната си в добавеното време на мача.

Селекционерът на „трите лъва“ Гарет Саутгейт обяви, че средният пръст е бил насочен към Кайл Уокър, като двамата с Деле Али често си разменяли жестове: „Те имат странен начин на комуникация!“

Двамата играчи са дали показания пред Футболната асоциация. Али и Уокър бяха съотборници в Тотнъм до това лято, когато Кайл Уокър премина в Манчестър Сити.

Футболната асоциация на Англия помоли ФИФА да вземе решение по случая преди световната квалификация между „трите лъва“ и Словения на 5 октомври на „Уембли“.