Рекордьорът по спечелени титли на Шотландия Рейнджърс е клуб, свикнал да играе редовно в Европа и да се излиза на едни от най-големите стадиони на Стария континент. Само преди 4 години тимът игра финал за Купата на УЕФА.
 
Сега обаче “сините” от Глазгоу ще играят в Трета дивизия (четвърто стъпало на шотландския футбол) заради финансовите си затруднения. За първи път в историята си Рейнджърс ще се състезава в най-ниското ниво на професионалния футбол в родината си.
 
Играчите на Али Маккойст и техните фенове ще пътуват из цяла Шотландия надлъж и нашир по два пъти за мачове с Анан, Форфар, Елгин и Питърхед. Единственото им международно участие ще бъдат гостуванията на Берик, който играе мачовете си на английска територия.
 
Повечето от стадионите в Трета дивизия ще върнат феновете с поне 20 години назад, тъй като ще бъдат лишени от суперудобствата на модерните съоръжения и ще се сблъскат с трибуните за правостоящи. Единственото успокоение е, че ще има две гостувания на Куинс Парк, който играе на националния стадион “Хемпдън Парк”.
БЛИЦ ви представя стадионите, на които ще играе Рейнджърс.
 
Анан Атлетик – “Галабенк”
2.1.jpg
Анан е най-новият член на Шотландската футболна лига, където беше приет през 2008 г. след фалита на съседите от Гретна. В момента стадион “Галабенк” е в реконструкция и на терена се полага изкуствена трева. Главната трибуна, където са местата със седалки, събира 500 души, а целият капацитет на стадиона е за 3500 души. Средната посещаемост на мачовете е 473 зрители.
 
Берик Рейнджърс – “Шилфилд Парк”
2.2.jpg 
“Шилфилд” е дом и на тима по спийдуей Берик Бандитс, заради което около терена има писта. Стадионът се намира в покрайнините на град Туидмаут, който всъщност се намира на територията на Англия. Капацитетът на стадиона е 4131 места, от които 1366 са със седалки. Средната посещаемост е 396 души.
 
Клайд – “Броудууд Стейдиъм”
2.3.jpg 
Клайд се срина сериозно в дивизите през последните сезони заради финансовите си проблеми. През 2009 г. беше в Първа дивизия, а през 2011 г. се озова в Трета. “Броудууд Стейдиъм” е построен преди 18 години и е сред най-големите стадиони, на които “Рейнджърс” ще гостува, като изключим мачовете с Куинс Парк. Съоръжението е с капацитет 8000 места, всички от които седящи. Средно на мач ходят по 566 души.
 
Ийст Стърлинг – “Очилвю Парк”
2.4.jpg 
Ийст Стърлинг играе под наем на стадиона на Стенхаусмюър, след като напусна собствения си “Фърс Парк” през 2008 г. “Очилвю Парк” е с изкуствена трева”, но е модерен стадион и през последните години беше домакин на редица мачове за купите срещу отбори от Шотландската Висша лига. Съоръжението е с капацитет 3776 места – 626 седящи. Средната посещаемост е 321 зрители.
 
Елгин Сити – “Бороу Бригс”
2.5.jpg 
“Бороу Бригс” беше един от най-добрите стадиони в Хайленд лигата преди Елгин Сити да бъде приет в професионалната Шотландската футболна лига преди 12 години. Тимът никога не се класира по-напред от Трета дивизия, но се радва на постоянна през годините посещаемост. 91-годишният стадион е за 4927 зрители и има 478 седящи места. Всички седалки са подарени от Нюкасъл през 2000 г. след ремонта на “Сейнт Джеймсис Парк”. Средната посещаемост на мачовете на Елгин Сити е 629 души.
 
Монтроус – “Линкс Парк”
2.6.jpg 
“Линкс Парк”, който също е с изкуствена трева, е един от най-малките стадиони в британския професионален футбол. Капацитетът му е едва 3292 места. Има чисто нова главна трибуна с 1000 седалки. Монтроус е на второ място, след Ийст Стърлинг, в класацията за най-ниска посещаемост – средно по 335 души.
 
Питърхед – “Балмур”
2.7.jpg 
Питърхед е първият отбор, който ще домакинства на Рейнджърс в Трета дивизия. Мачът между двата тима е насрочен за 11 август (събота). “Балмур” беше открит през 1997 г., три години преди клубът да се издигне от Хайленд лигата в Шотландската футболна лига. Преди половин година прие мача на Питърхед срещу Селтик за Купата на Шотландия. Тогава беше поставен рекорд по посещаемост – 4505 зрители, въпреки че капацитетът на стадиона е 4000 места. Средната посещаемост на мачовете на тима е 488 души.
 
Куинс Парк – “Хемпдън Парк”
2.8.jpg 
Този стадион няма да е проблем за многобройните привърженици на Рейнджърс. Те трябва само да прекосят Глазгоу. На националния стадион ще има достатъчно място за тях, тъй като капацитетът е 52 000 места. Освен, че на “Хемпдън Парк” играе националният отбор на Шотландия, съоръжението е използвано от Куинс Парк. Това е единственият аматьорски отбор в ШФЛ. Въпреки доминацията си в шотландския футбол преди век, днес Куинс Парк е най-ниското ниво и се радва на около 500 зрители всеки мач. Средната посещаемост е 519 души.
 
Стърлинг Албион – “Фортбенк Стейдиъм”
2.9.jpg 
Стърлинг изпадна в последното ниво на професионалния футбол в края на миналия сезон, след като завърши на последно място във Втора дивизия. През този шампионат “Фортбенк Стейдиъм” ще навърши 20 години от построяването си. Стадионът има две малки трибуни от двете страни на терена. Капацитетът е от 3808 места, от които 2508 са със седалки.