Фенът на Челси Лий Фрейзър написа открито писмо до Роман Абрамович.
Както е известно, утрешният ден се очертава ключов за португалския мениджър Жозе Моуриньо. Точно в 14.45 часа българско време „сините” приемат на своя „Стамфорд Бридж” Ливърпул в шампионатен мач.

Предлагаме ви писмото до руския олигарх, преведено на българския от родния фен на Челси Тодор Желязков.
 
„Скъпи Роман,
 
Моля приеми моите извинения за това, че се обръщам към те като с ‘Роман’ вместо с ‘г-н Абрамович’. Изглежда малко неофициално, но не само аз те считам като един от нас, един от семейство Челси.
 
Пиша това писмо в отворен формат, с надеждата то да достигне до теб и още веднъж да напомни за респекта, който ти имаш от страна на милионите фенове на НАШИЯ клуб.
 
Аз не съм проницателен бизнесмен. Аз не съм успешен предприемач. Но и аз като теб съм фен. Аз съм един от милионите, които са повлияни от твоите решения, не толкова финансово, но емоционално. Ние сме равни.
 
Когато губим и нас, и теб ни боли. Всички, включително и ти, побесняваме когато ставаме свидетели на несправедливост спрямо НАШИЯ клуб. Всички ние, включително и ти, празнуваме диво когато спечелим. Настроението на нашите семейства, както и на твоето, е повлияно от резултатите, които НАШИТЕ играчи са постигнали на футболното поле по време на току-що изтеклите 90 минути.
 
Знам че ние, феновете, както и ти с нас, не сме единствените в гореспоменатите емоционални мигове. Има още един човек, който чувства болката и щастието точно толкова силно, колкото и ние. Този човек е Жозе Моуриньо.
 
Жозе Моуриньо, твоят служител, твоят мениджър, е точно като нас. Той ‘разбира’ Футболен Клуб ‘Челси’, той разбира нас, той ни обича, в действителност, както той самият обяви, той е един от нас.
 
В тази епоха, разбира се, футболът е бизнес.
 
Във вече отминалите дни нямаше значение дали даден отбор преминава през рязък спад на формата. Нямаше значение дали даден клуб бе останал без трофей един сезон, защото финансовите изисквания не бяха толкова значителни. В днешно време всичко това се е променило. Парите изискват успехи, успехите носят повече пари, повечето пари изискват още повече успехи и така поквареният кръговрат продължава.
 
По средата на този зъл кръговрат има една ценност, която твърде често бива пренебрегната:
 
Лоялността.
 
Лоялността (както съм сигурен, че си много наясно с това) е изключителна рядкост във футбола. Лоялност към клуба, лоялност към принципите на собственика и лоялност към феновете.
 
В бизнеса е нещо подобно, но с една огромна разлика, когато става дума за елитни изпълнители. Ако един топ търговец започне да взима някои лоши решения след дългогодишен успех, успешните бизнеси и компании правят ‘компромиси’ или надбавки, като например временно отсъствие, за да може звездата да презареди батериите си или да му се окаже емоционална подкрепа. На кратко, един елитен изпълнител ще бъде подкрепян, а не уволнен.
 
С този пример, разбира се, искам да насоча вниманието към Жозе Моуриньо.
 
Жозе е елитният изпълнител на футболен клуб Челси, що се отнася до мениджъри. Дори ако само погледнем статистиките, то те подкрепят това напълно, показвайки седем спечелени трофея, в рамките на пет години и половина (ако съберем двата му престоя в Челси).
По време на отсъствието на Жозе:
Останалите осем мениджъра спечелиха шест трофея за пет години и половина.
 
НАШИЯТ клуб стана за последните пет години и половина известен като гробище за богати мениджъри.
 
НАШИЯТ клуб стана известен като място, където мениджърите спечелваха бързи ‘мега пари’ и с играчите на свое разположение, лансираха своите CV-та.
 
НАШИЯТ клуб стана за смях, когато се стигна до това да наемеш отвратителния временен мениджър Рафа Бенитес. Бенитес, човекът който мразеше Челси, взе твоите пари и използва НАШИТЕ играчи и НАШИЯ клуб като спомагателен камък към това, което той нарича по-добра и по-добра работа.
ТОВА ЗАБОЛЯ
 
Като фен, това трябва да е заболяло и теб. Като бизнесмен и собственик, ти направи това, което трябваше да бъде направено в краткосрочен план, за да постигнеш дългосрочната цел – успех.
 
Всички правят грешки, именно това ни определя като човешки същества. Без грешките не бихме били способни да оценим добрите неща, които постигаме.
 
Сигурен съм, че трансферните цели на Челси за този сезон не са били изпълнени както сме се надявали.
 
Сигурен съм, че никой в Челси не си е представял ситуация, в която дори двама от нашите най-добре представящи се играчи от миналия сезон, ще започнат този сезон качили тегло и физически неподготвени.
 
Няма съмнение, че Жозе е правил грешки и съм сигурен, че когато е сам със себе си, Жозе признава и осъзнава грешките си, точно както всички ние правим. Нека си го кажем, никой от нас не крещи от покрива си грешките си, но успешните хора разсъждават за грешките си насаме и се учат от тях.
 
Жозе Моуриньо е успешен мениждър.
 
Пламенен? Да.
 
Заядлив? Да.
 
Прям? Да.
 
Дразнещ? Да.
 
Само че, най-вече и над всичко, аз съм видял ефектът, който Жозе Моуриньо има върху нас, феновете.
 
Той ни обединява.
 
Кой друг клуб би завел хиляди фенове в една дъждовна вторник вечер до Стоук Сити, като се има предвид слабия старт, който имахме през този сезон? Феновете на чий друг клуб биха отговорили на това как отборът им губи в резултата, като скандират името на своя мениджър продължително в знак на подкрепа? Феновете на чий друг клуб биха аплодирали своите отбор и мениджър след още една разочароваща загуба?
 
Това е ефектът на Жозе.
 
Футболен клуб ‘Челси’ е изключително привилегирован да е в позицията да има теб като свой пламенен и страстен за отбора собственик, Жозе Моуриньо като пламенен и страстен мениджър и Джон Тери като пламенен и страстен капитан. Не мога да се сетя за нито един друг клуб в света, където тримата, с които феновете най-много се оприличават и свързват, да са толкова пламенни за своя клуб.
 
Със сигурност от най-голямо значение в бизнес и футболен план е тримата най-успешни хора в историята на НАШИЯ клуб, да останат силни и лоялни един към друг и да преминат през тази ‘перфектна буря’, в която в момента се намираме.
 
Ще завърша, като напомня как само преди пет месеца всички ние заедно празнувахме по улиците на Западен Лондон с две снимки, които направих тогава.
 
Тези моменти ще настъпят отново. Милионите фенове на Челси по целия свят го вярват, знаем че ти също го вярваш и се молим да повярваш, че Жозе Моуриньо все още е правилният човек, който ще постигне успехите, за които толкова отчаяно копнеем.
 
Искрено твой, от името на членовете на семейство Челси по целия свят.
Лий Фрейзър