ФИФА обяви, че групите на световното първенство в Бразилия ще бъдат водени от домакина Бразилия и седемте най-добри отбори от класиралите се, според мястото и в световната ранглиста, която ще бъде обновена на 17 октомври.
 
Според решението на Изпълкома на световната централа Белгия и Колумбия, които не участваха на Мондиал 2010 и почти сигурно ще се класират за световното първенство в Бразилия, ще бъдат водачи на групи.
 
Според настоящата класация на ФИФА първите 7 отбора в света са: Испания, Аржентина, Германия, Италия, Колумбия, Белгия и Уругвай. Бразилия е на осма позиция.
 
Останалите урни при жребия ще бъдат определени според географски и спортни критерии. Първоначалните планове на ФИФА бяха критериите за поставянето на отборите в урните да бъдат определени точно преди жребия в Салвадор де Баия.
 
Световната централа обаче предпочете да се довели на собствената си ранглиста и да не усложнява нещата с изчисляване на коефициенти според представянето на отборите в предишни световни първенства.