Изпълкомът на ФИФА одобри пакет от реформи, който има за цел на изчисти световната футболна централа от скандалите, свързани с управлението на организацията. Сред приетите предложения са включването на повече жени в управлението и въвеждане на  ограничение в срока на работа на членовете на Изпълкома.

Целта на новите реформи е редуциране на властта на управата на ФИФА. Предложенията ще бъдат представени за гласуване на конгреса на световната футболна централа през февруари. Тогава ще има и избори за нов президент на организацията.

„Тези реформи ще придвижат ФИФА напред и ще подбрят начина на управление към по-голяма прозрачност. Те са крайъгълен камък за връщането на имиджа на нашата организация и превръщането й в модерна и професионална спортна централа“, заяви временният президент на ФИФА Иса Хаяту.

Според предложенията за промени на президента на ФИФА и на членовете на управата се налага максимален период от три четиригодишни мандата, в които може да заемат своите постове. Ще бъде създаден Съвет на ФИФА, който ще замени Изпълкома. В този съвет ще има поне една жена сред членовете, които ще представят всичките шест континентални конфедерации.