ФИФА отрече информациите, че Жером Валке – дясната ръка на президента на организацията Сеп Блатер, е въвлечен в банковите транзакции за 10 милиона долара, които са разследвани от американските власти.
 
Валке, който е генерален секретар на ФИФА от 2007 г., е считан за един от влиятелните хора в света на футбола. От световната централа обявиха, че тези парични преводи са извършени с нареждане на шефа на Финансовата комисия. По времето, когато са извършвани тези транзакции, начело на тази комисия е бил аржентинецът Хулио Грондона, който почина през миналата година.
 
„Нито генералният секретар Жером Валке, нито друг член на ръководството на ФИФА, е участвал при тези при одобрението и превеждането на въпросните парични суми.“, обявиха от ФИФА. От световната футболна централа назначиха пресконференция за по-късно днес.
 
Според източници, запознати с разследването, американските власти считат, че именно Валке е наредил превеждането на 10 милиона долара. Тези транзакции са в основата на разследването, което доведе до арестуването на високопоставени членове на ФИФА точно преди конгреса на световната централа през миналата седмица.