ФИФА заплаши Кардиф с тежко наказание заради скандала около трансфера на покойния Емилиано Сала. Още през септември уелският клуб трябваше да плати 5,3 милиона паунда, което е първата вноска по трансфера на аржентинеца от Нант срещу 15 милиона.

Паричният превод обаче не беше извършен. Затова световната футболна централа се гласи да забрани на „сините птици“ да привличат нови играчи за период от три транферни прозореца.

Както е известно, Емилиано Сала подписа с Кардиф на 19 януари тази година, а два дни по-късно самолетът, с който пътуваше от Франция за Уелс изчезна над Ламанша. На 7 февруари футболистът беше обявен за мъртъв.

Британците обявиха, че Нант е виновен за инцидента и затова не само няма да получи трансферната сума, но и трябва да плати компенсация от 1,8 милиона паунда. Причината за това е използването на нелицензиран самолет, управляван от неопитен пилот със съмнителни правомощия.

Комисията по статута на играчите към ФИФА обаче проведе специално заседание по случая. Беше взето решение, че Кардиф трябва да плати цялата трансферна сума, тъй като Емилиано Сала е подписал договор и е бил представен като играч на клуба.