Професионалните футболни клубове в световен мащаб ще трябва да отговарят на минимални стандарти за сигурността на стадионите си, поведението на феновете си и развитието на детско-юношеските си школи, ако искат да участват в определени международни турнири, съобщиха от ФИФА.

Клубовете също така ще трябва да бъдат по-прозрачни за собствениците си и да позволяват независим одит на техните финанси.

Съоръженията за футбол в много части на света са в окяано състояние в сравнение със стадионите на големите клубове, които са като произведения на изкуството. Дори в Европа по-малките отбори често играят на лоши терени, а много от тях имат трудности да плащат на време на футболистите си.

Поради тази причина ФИФА ще разработи нова универсална система за лицензиране, която ще влезе в сила до края на 2016 година. Обновената система ще оценява клубовете по пет основни критерии - спортен, инфраструктурен, административен, юридически и финансов. По всеки един от тях ще има минимални изисквания, които трябва да бъдат покрити за получаване на лиценз.

"Клубовете ще трябва да отговарят на определените минимални стандарти, ако искат да участват в международни турнири. Те ще трябва да инвестират в тренировъчни съоръжения, да приемат независим одит на финансите си и да бъдат по-прозрачни по отношение на собствениците си. Силни клубове означават по-здрава основа за развитието на световния футбол. Лицензирането е изключително важна част от повишаването на професионалните стандарти", съобщиха от ФИФА.

Новата система ще задължи клубовете да развиват собствени юноши, да имат "сигурни и комфортни" стадиони, да разчитат на квалифицирани треньори и медицински щаб.