ФИФА обяви официално квалификационните критерии за новото Световно клубно първенство с 32 отбора от 2025 година, когато Реал (Мадрид) и Челси ще бъдат сигурни участници, след като станаха победители в Шампионска лига през 2021 и 2022 година.

Следващите два европейски клубни шампиона също ще получат квота за надпреварата, а останалите осем места за Стария континент ще бъдат определени с коефициента на УЕФА, но право на участие ще имат максимум два клуба от една страна. Единственият начин страна да има повече от двама представители е тимовете да са триумфирали в Шампионска лига през предходните четири години.

ФИФА също обяви разпределението по конфедерации. УЕФА (Европа) ще има 12 отбора, КОНМЕБОЛ (Южна Америка) – 6, АФК (Азия) – 4, КАФ (Африка) – 4, Конкакаф (Централна и Северна Америка) – 4, ОФК (Океания) – 1 и една последна квота е за домакина на турнира, който засега не е известен.

Преди пандемията заради COVID-19 Китай беше определен за домакин, но отлагането до 2025 година направи това определяне неефективно.