ФИФА спря за една година състезателните права на конгоанския национал Трезор Мпуту Маби, капитан на африканския клубен шампион ТП Мазембе. Неговият съотборник Ги Лусадису бе наказан за 11 месеца.
 
Двамата играчи бяха замесени в инцидент по време на мач в Руанда през май, когато ТП Мазембе гостуваше на РПА в полуфинал за Кагаме Интер-Клуб Къп. Турнирът, признат от ФИФА за официален, се провежда с участието на отбори от източна и централна Африка.
 
След отменен от съдията гол за ТП Мазембе в 34-ата минута, играчите на тима, водени от Мпуту, се нахвърлиха върху реферите. Това доведе до прекратяването на мача, а същата вечер конгоанския тим бе експулсиран от Руанда.
 
Случаят бе докладван на Африканската футболна конфедерация, която наказа футболистите преди месец, а сега ФИФА официално ратифицира решението на континенталната асоциация.
 
Мпуту и Лусадису са основни играчи за ТП Маземби и за националния отбор на ДР Конго, който се опитва да се класира за купата на Африканските нации през 2012 г. Тяхната липса е сериозен за клубния и националния отбор./БЛИЦ