Треньорът на Аякс Франк де Бур прекрати по взаимно съгласие договора си в клуба, който изтичаше през лятото на 2017 година.

45-годишният специалист взе решение да си тръгне от Амстердам, след като отборът изпусна титлата в последния кръг на Ередвизи, завършвайки 1:1 при визитата на Де Граафшап, който ще играе плейофи за запазване на мястото си в елита.

Де Бур работи в юношеската школа на Аякс през сезон 2006/07, а пое първия тим на 6 декември 2010 година и спечели с отбора четири поредни шампионски титли през 2011. 2012, 2013 и 2014 година, както и Купата на Холандия през 2013 година.

Преди няколко дни агентът на Де Бур заяви, че клиентът му би искал да води английския Евертън. Вероятността това да се случи не е малка, тъй като "карамелите" ще се разделят с настоящия си мениджър Роберто Мартинес.

„Прекарах фантастични периоди тук. Първо като играч, а в последните 10 години и като треньор. След спечелването на четири шампионски титли поред сезон 2014/15 бе разочарование. Нещата обаче не се получиха така, както се надявахме. Лека полека разбрах, че е време за нещо друго. Това е най-доброто за мен и най-доброто за Аякс. Това е моят клуб и винаги ще си остане. Все още не знам какво ще правя и къде ще отида”, сподели Де Бур пред официалния сайт на клуба на раздяла.

Фаворит за поста на Де Бур от следващия сезон е Петер Бош, който е начело на гранда Макаби Тел Авив в Израел, а преди това води Витес в Ередивизи.