Беларус постигна първа победа в тазгодишното издание на Лигата на нациите. Това стана факт, след като беларусите се наложиха с 1:0 над Люксембург като гости в мач от Група 3 на Лига "C". Така след равенството 0:0 с България в първия двубой от групата, Беларус се изкачва на временно първо място с 4 точки. Люксембург пък остава последен с 0. Футболистът на ЦСКА Мика Пинто записа цяло полувреме за домакините, след като се появи като резерва в началото на втората част. Също доскорошният такъв за "червените" Енес Махмутович също игра, който вече е в НАК Бреда.

Иначе през първото полувреме Люксембург можеше да поведе. В 29-ата минута дойде най-чистото голово положение, когато Елдин Дзогович се озова в прекрасна позиция след ъглов удар, но прати удара си с глава встрани.

След почивката домакините имаха претенции за дузпа. Димитрий Антилевски сякаш игра с ръка. Първоначално съдията остана безмълвен, но ВАР го привика. След преглед с видеоасистента, главния рефер отсъди фаул в нарушение на беларуския състезател.

Така се стигна до 76-ата минута и резултатът беше открит. Тогава Валерий Громико вкара хубав гол от границата на наказателното поле. За тима на Беларус това е първо вкарано попадение от около година насам, след като тимът не се беше разписвал от ноември 2023-та година насам. Оттогава датира и последната победа на състава.

Веднага след попадението гостите имаха нова възможност, но тогава стража на домакините спаси удара на Максим Киреев.

До края Беларус имаше още някоя друга възможност, но нови попадения не паднаха и гостите се поздравиха с крайния успех.

В следващия кръг в групата Лкюсембург ще гостува на България в Пловдив на 12 октомври, а в същия ден Беларус и Северна Ирландия ще се срещнат в Залаегерсег. Само първият в групата печели директна промоция в Лига “В”, а вторият ще получи шанс да го стори през плейофи. Последният или изпада директно в долната дивизия, или ще трябва да мине през бараж за оцеляване. Третият пък си остава в лигата.