Украинският футболист Васил Кравец изрази желание да се включи във войната в родината си. Той призна, че за момента не може да стори това, тъй като има договор с испанския Спортинг (Хихон), а освен това не е преминал военно обучение.

„Там убиват хора, цивилни, в болници... За всичко е виновен Путин! Не искам да казвам, че е виновна Русия, виновен е Путин! Ние сме държава, която иска да живее в мир. Ние не искаме да се бием, а да живеем спокойно“, каза Кравец пред „A Diario“.

„Ще ви кажа истината: искам да отида на война и да помогна на народа си, но не мога да го направя, защото не знам как да стрелям, как да се движа, как да презареждам пистолет, но много искам да помогна. Ако можех, щях да отида да се боря да защитим територията си“, допълни 24-годишният ляв бек.

„Почти всичките ни летища са блокирани. Ако страната има нужда от всички да я защитят, аз ще отида. Ще говоря със Спортинг (Хихон) и ще отида. Изобщо не спя. Майка ми се обажда често, чува изстрели постоянно. Тренирам, но мисля за държавата и семейството си. Жена ми плаче по 10 пъти на ден. Всички са уплашени до смърт“, призна Кравец.

Както е известно, бившият нападател на ЦСКА Жуниор Мораес, който в момента играе за Шахтьор (Донецк) подлежи на военна мобилизация в Украйна. Той има местно поданство и попада във възрастова група от 18 до 60 години. Заедно с още бразилски футболисти той е блокиран в хотел в Киев.

В социалните мрежи пък се разпространява фотография (виж водещата снимка), на която се твърди че това са футболистите на Динамо (Киев). На изображението има група мъже, които са облечени украински военни униформи