Реал (Мадрид) посреща Барселона в Ел Класико днес от 23:00 часа българско време на стадион “Сантяго Бернабеу”. Двата тима ще изиграят общо четири мача помежду си в следващите няколко седмици. Още в сряда (20 април) е финалът за Купата на Краля на стадион “Местая” във Валенсия. След това Реал и Барса ще спорят на полуфинал в Шампионската лига. Четири двубоя в рамките на няколко седмици не е прецедент. Вечните съперници се изправят един срещу друг четири пъти за три седмици през далечната 1916 година.

Тогава все още Примера дивисион не съществува. Барселона печели шампионата на Каталуния, а Реал (Мадрид) е първи в Централния шампионат. Двата тима се изправят в 1/2-финален сблъсък, който трябва да определи единия финалист. Другият е Атлетик (Билбао). В състава на Барселона по онова време блестят имената на Паулино Алкантара и Висенс Мартинес. За Реал (Мадрид) играе великият Сантяго Бернабеу, който по-късно става президент на клуба и се превръща в най-успешния ръководител на “белия балет”.

Първият двубой се състои на 26 март на стадион “Карер Мутанер”, който в момента се използва от Еспаньол. Барселона печели с 2:1 след голове на Алкантара и Мартинес. Реваншът се играе на 2 април на стадион “О Донъл” в Мадрид – терена на Атлетико. Реал печели с 4:1 след хеттрик на Сантяго Бернабеу и още един гол на Жеан Петит. Барселона обаче започва двубоя с двама души по-малко. Влакът, с който пътуват част от футболистите, дерайлира. Двамата титуляри – Масана и Виналс, не успяват да дойдат навреме. Двубоят започва, а едва към 15-ата минута треньорът вкарва десети футболист. След 30-ата минута наставникът отписва двамата закъснели титуляри и пуска 11-и футболист. След убедителната победа на Реал се стига до трети мач, тъй като тогава не важи головата разлика от двата двубоя.

Третата среща е на 13 април в Каталуня. Първото полувреме завършва при резултат 2:2, редовното време при 4:4, а продълженията при 6:6. В главно действащо лице се превръща съдията Хосе Анхел Бераондо. Той е бивш футболист на Реал (Мадрид) (1905/09), играл е и за Барса (1913/14). Реферът дава три дузпи за Реал (Мадрид), но звездата Сантяго Бернабеу вкарва само една, другите две са спасени от вратаря на Барса Луис Бру.

След атрактивното равенство 6:6 следва четвърти двубой. Той е насрочен за 15 април в Мадрид. Реал има предимство, тъй като двубоят е в столицата, макар и на стадиона на Атлетико. Съдията отново е Бераондо, който продължава да “реже” очевидно Барселона. Каталунците повеждат с 1:0, но Реал изравнява след гол от явна засада. Барселона отново дръпва напред в резултата с 2:1, съперникът изравнява за 2:2. В последната минута реферът дава дузпа за “белия балет”, която обаче е спасена от вратаря Бру. Така от пет дузпи за "белите" в четирите мача три са отразени от стража на Барселона Луис Бру. В продълженията домакините стигат до преднина 4:2. При попадението за 3:2 каталунците имат претенции за засада, а при четвъртия гол искат съдията да даде фаул за задържане на вратаря. Капитанът на Барселона Сантяго Масано не издържа и в 108-ата минута решава да извади отбора и така срещата не завършва. На финала Реал Мадрид губи от Атлетик Билбао с 0:4./БЛИЦ

Мачовете от 1916 година
26 март, първи полуфинал
Барселона – Реал (Мадрид) 2:1
2 април, полуфинал-реванш
Реал (Мадрид) – Барселона 4:1
13 април, трети полуфинал
Реал (Мадрид) – Барселона 6:6
15 април, четвърти полуфинал
Реал (Мадрид) – Барселона 4:2