Назначението на Гари Невил за треньор на Валенсия беше изненадващо, но пък продължи дългия път, проправен от британските  специалисти в Испания. Бившият английски национал ще съвместява поста на „Местая“ с работата си помощник на Рой Ходжсън в националния отбор на Англия и на акционер на седмодивизионния Салфорд Сити, където основният пакет от акции се държи от собственика на Валенсия Питър Лим.

Всъщност треньорите от Острова са отговорни за четири от първите осем титли след формирането на Примера дивисион в годините преди Втората световна война – Фред Пентланд (Атлетик Билбао), Робърт Фърт (Реал Мадрид) и Уилям Гарбът (Атлетик Билбао).

В последните години присъствието на британски треньори в Испания не само е ограничено, но е придружено и от смесени успехи в работата на островитяните в испанските отбори.

НЯКОИ ОТ ПО-ИЗВЕСТНИТЕ БРИТАНСКИ ТРЕНЬОРИ В ИСПАНИЯ
РОН АТКИНСЪН: Престоя само три месеца начело на Атлетико (Мадрид). Пое отбора през октомври 1988 г., но скоро след това напусна, след като не издържа на постоянните претенции на новоизбрания президент на клуба Хесус Хил. Аткинсън беше заменен от своя асистент Колин Адисън, когото обвини в предателство.

КРИС КОЛМАН: Пое закъсалия Реал Сосиедад, който тъкмо беше изпаднал в Сегунда Дивисион през 2007 г. Колман беше препоръчан на баските от сънародника си Джон Тошак и успя да закрепи тима от Сан Себастиан на петото място, но само шест месеца по-късно напусна. Той обоснова решението си с различия с новия президент на клуба.

ДЖОК УОЛЪС:
След две успешни години начело на Глазгоу Рейнджърс той пое Севиля през 1986 г. и в единствения си сезон като треньор на андалусийците класира тима на девето място.

КОЛИН АДИСЪН: Изведе Селта да промоция в Примера дивисион през 1987 г., но след това стана асистент на Рон Аткинсън в Уест Бромич. След това се завърна в Испания заедно с Големия Рон, когото наследи начело на Атлетико (Мадрид). През 1993 г. спаси Кадис от изпадане.

РОНИ АЛЪН: През 1969 г. пое Атлетик (Билбао) и още през същата година изведе тима до триумф в Кралската купа. През следващия сезон класира тима на второ място в класирането, но през 1972 г. напусна в посока Спортинг (Лисабон).

ХАУЪРД КЕНДАЛ: След като изведе Евертън до две титли на Англия, опита късмета си начело на Атлетик (Билбао). Под негово ръководство баският клуб финишира четвърти и седми в първенството, но нещата вървяха към регрес и той напусна през ноември 1989 г., а месец по-късно поема Манчестър Сити.

ВИК БЪКИНГАМ: Той пося семената на това, което ще стане известно като Тотален футбол, когато през 1960 г. извежда Аякс до титлата в Холандия. През 1970 г. след престой в Гърция поема Барселона и през следващата година каталунците печелят Кралската купа. След това бившият играч на Тотнъм води и Севиля, преди да се завърне в Гърция начело на Олимпиакос.

СЪР БОБИ РОБСЪН: Легендарният специалист постигна успехи в редица страни. В единствения си сезон начело на Барселона спечели Кралската купа, Суперкупата на Испания и КНК. След това беше повишен в спортен директор, а начело на отбора застана Луис ван Гаал. Боби Робсън остана на новия си пост само година и се върна към треньорския занаят в ПСВ Айндховен.

ТЕРИ ВЕНЕБЪЛС: През 1984 г. мениджърът на КПР се оказа изненадващият избор на Барселона. Той обаче бързо доказва качествата си и извежда отбора до титлата през 1985 г. Под негово ръководство каталунците стигат до финала на КЕШ през 1986 г., където губи от Стяуа след дузпи. Тери Венебълс подава оставка в Барселона през септември 1987 г.

ДЖОН ТОШАК: Уелският специалист имаше успех в Испания. Той три пъти поема Реал Сосиедад, два пъти застава начело на Реал (Мадрид), а по един път води Депортиво (Ла Коруня) и Мурсия. През 1987 г. печели Кралската купа с Реал Сосиедад, а три години по-късно извежда Реал (Мадрид) до титлата.

ДЕЙВИД МОЙС: Той беше последният британски треньор в Испания преди назначението на Гари Невил. Беше почти година начело на Реал Сосиедад, но на 9 ноември беше уволнен. Ще бъде запомнен с победата с 1:0, която отборът му постигна над Барселона.

ДРУГИ БРИТАНСКИ ТРЕНЬОРИ В ИСПАНИЯ
ХАРИ ЛОУ (Реал Сосиедад)
ДЖЕЙМС БЕЛАМИ (Барселона)
ДЖАК ГРИЙНУЕЛ (Барселона, Еспаньол, Майорка, Валенсия, Спортинг Хихон)
ФРЕД ПЕНТЛАНД (Расинг Сантандер, Атлетик Билбао, Атлетико Мадрид, Овиедо)
РОБЪРТ ФЪРТ (Расинг Сантандер, Реал Мадрид)
УИЛЯМ ГАРБЪТ (Атлетик Билбао)