Един от героите на Испания от Евро 2024 Родри забърка политически скандал по време на шампионския парад на "червените фурии", проведен снощи в Мадрид.

В изблик на емоции 28-годишният дефанзивен халф на Манчестър Сити изпя "Гибралтар е испански", засягайки дългогодишния спор между Испания и Англия. 

Гибралтар се намира в южната част на Иберийския полуостров и с население от 33 000 жители е под британско управление. От десетилетия Лондон и Мадрид от спорят за юрисдикцията на територията.

В същото време испанската обществена телевизия RTVE съобщи на уебсайта си, че по време на празника няколко играчи "на няколко пъти" са пеели за Гибралтар.

Някои английски медии определиха този момент като "безвкусен". В един момент от тържеството капитанът на "червените фуриии" Алваро Мората напомни на Родри, че играе в Англия, на което халфът и отговори: „Не ме интересува“.

Родри е футболист на Манчестър Сити от 2019 г. и има договор до 2027 г. Той има повече от 250 мача за "гражданите", с които спечели четири шампионски титли във Висшата лига и триумфира във Шампионската лига през 2023 г.