Световният шампион с Германия от Мондиал 2014 в Бразилия Марио Гьотце е тежко болен или поне това сочат симптомите, заради които ще отсъства от игра за неопределен период, твърди „Билд”. 24-годишният халф вкара победния гол за Бундестима във финала на световното първенство през 2014 година срещу Аржентина за 1:0 след продължения на митичния стадион "Маракана".

„Прегледите установиха нарушаване на обмяната на веществата, които напълно наложително водят до изключването на Гьотце от тренировъчния процес”, гласи обезпокоителното според таблоида изречение от официалното съобщение на Борусия (Дортмунд) за отсъствието на 24-годишния халф от игра.

От това обяснение може да се предполага, че вкаралият гола за световната титла на Бундестима от 2014 година футболист е тежко болен и това би предизвикало голям шок в германския футбол. За световния шампион с Бундестима започва тежък период и засега не е ясно колко дълго ще продължи лечението му.

„Това няма да бъде нещо кратко”, призна босът на Борусия (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке.

Още от миналата седмица 24-годишният халф е на прегледи при различни специалисти. „В момента се възстановявам и ще направя всичко възможно да се включа в тренировките, колкото се може по-бързо, за да може да помогна на отбора и да постигнем всичките ни общи цели”, обещава самият той.

По информация на „Билд” най-големият проблем на Гьотце е затрудненото изгаряне на мазнините и това обяснява защо от години той винаги има трудности с поддържането на оптимално тегло. От седмици насам халфът официално е извън игра заради мускулни проблеми, но това е само за протакане на обяснението.

„Не може да се каже точно от каква болест страда Гьотце. Неговите симптоми предполагат различни заболявания. Най-вероятно обаче става въпрос за миопатия,” заяви специалистът по спортна медицина Ралф Орман. Става въпрос за заболяване на мускулатурата, което обяснява нарушенията в енергийната обмяна на веществата.

С диагноза за тази болест са близо 2 процента от германците. Симптомите са мускулна слабост заради натоварвания, крампи и повишаване на мускулния ензим креатинкиназа. Дори нарушенията, които имат връзка с изграждането на хемоглобина, са възможни. „Те се изразяват преди всичко чрез болки в гърба”, допълва Орман.

„Това е тежък удар. Добре е, че сега се знае причината и може да се направи нещо. От тази гледна точка трябва да оценяваме постиженията му по друг начин, отколкото преди да знаехме това”, коментира бившият селекционер и на България и рекордьор със 150 мача за Бундестима Лотар Матеус, критикувал сериозно Гьотце преди това.

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА