ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Преизбраният президент на УЕФА Александър Чеферин заяви днес по време на 47-ия конгрес на организацията, че вдигането на ембаргото за участие на руски отбори в международни състезания ще бъде "много трудно", докато войната на тази страна срещу Украйна продължава.

Забраната за каквото и да е руско участие в европейския и световен футболен живот беше въведена през февруари 2022 година, когато руската армия нападна безпричинно суверенна Украйна. Оттогава клубните турнири за забранена зона за руските клубове, а националният отбор едва тази година изигра мачове срещу други страни. Това се случи в създаден от самите руснаци централноазиатски турнир.

"Моето лично мнение е, че докато войната не бъде спряна, е много трудно нещо да се промени", заяви Чеферин на пресконференция по време на Конгреса в Лисабон.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Също така стана ясно, че следващият - 48-и редовен Конгрес на УЕФА, ще се проведе на 8-и февруари в Мадрид. Той няма да бъде изборен, а редовно-отчетен и посветен на текущите годишни казуси в европейския футбол.

Също така словенският адвокат заяви, че жребият за финалния турнир на Евро 2024 ще се тегли на 2-и декември тази година. Първенството на Стария континент ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли 2024-а година.

Александър Чеферин днес беше избран без каквато и да е конкуренция на заемания от него пост за нов четиригодишен мандат, който ще бъде и последен предвид промените в изборните правила на Европейския футбол. Президентът на БФС Борислав Михайлов гласува за Чеферин, а подкрепата за настоящия лидер беше дадена от българската централа много по-рано. Заедно с Михайлов, на конгреса присъстват и двама от вицепрезидентите Емил Костадинов и Михаил Касабов.

След това той застъпи до болка познатата от последните десетилетия тема с расизма. Без да визира непрекъснатите обиди към Винисиус Жуниор от Реал (Мадрид), президентът на УЕФА посъветва клубовете и футболните лиги да се обръщат към граждански съдилища и да инициират наказателно преследване срещу вербалната агресия.

"Може би е време да се предприемат по-строги мерки. Може би е време да изправим някои хора в съда", каза Чеферин и допълни, че футболът е обединяващ спорт. "За съжаление, някои хора все още не са разбрали тази концепция, поради което ще трябва да преосмислим нашия подход", каза още юристът. В сътрудничество с федерациите и клубовете ще трябва да се справяме с нарушителите по-ефективно, когато играч е подложен на расистки, хомофобски или сексистки обиди по време на състезания на УЕФА".

Санкциите за клубовете и федерациите обикновено са глоби и затваряне на част от стадион за бъдещи двубои, а след това отговарят и за издирването на собствените си фенове с подобни прояви.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и вTelegram
Присъединете се в канала ТУК