Испанските грандове Реал (Мадрид) и Барселона може да се окажат извън Примера дивисион, ако продължават да отказват по-справедливо разпределение на парите от телевизионни права за останалите отбори, заяви президентът на Севиля Хосе Мария дел Нидо.
 
Двата най-известни клуба стартираха серия от срещи през този месец, като целта бе дискусия за възможността да се създаде нова първа дивизия по подобие на английската Висша лига. Според Дел Нидо обаче повечето клубове не споделят желанието на Реал и Барса.
 
“Клубовете са решени да наложат условията си на двата гранда, ако не срещнем съгласието им, това няма да е проблем. Ние ще си имаме първенство от 18 отбора, а те ще трябва да играят само един срещу друг”, обяви президентът на Севиля пред клубния сайт.
 
“Телевизионните права са торта, от която на всички се полага еднакво парче. В противен случай нашите действия ще са радикални. Нашата цел е, да не позволим на Барселона и Реал (Мадрид) да наложат условията си”, допълни Хосе Мария дел Нидо.
 
Барса надви Реал (Мадрид) в битката за титлата в Примера дивисион през миналия сезон. Третият в класирането Валенсия изостана на 25 точки от Кралския клуб. Заради голямата разликата в класите, двата гранда искат по-голям дял от парите за телевизионните права.
 
В Испания клубовете сами се договорят с телевизионните компании, което е съвсем различна политика от тази в английската Висша лига, германската Бундеслига и френската Лига 1, където се сключват колективни договори и приходите се поделят между отборите.
 
В момента Реал и Барса, два от най-богатите клубове в света, прибират по 150 милиона евро от тв права. Двата гранда изразиха нежеланието си да приемат системата за колективна сделка. Те обявиха, че по този начин ще загубят конкурентноспособността си в евротурнирите./БЛИЦ