Егоистичното държание на голямата звезда Неймар създава на ръководителите в Париж големи грижи и те биха могли да имат сериозни последствия.

ПСЖ стои категорично на върха в Лига 1 и в групата с Байерн, Андерлехт и Селтик вече си осигури предсрочно класирането за 1/8-финалите в Шампионската лига. Въпреки всичко на „Парк де Пренс” не всичко, което блести, е злато. Зад затворените врати има проблеми, в чийто център е най-скъпият играч в света.

„Неймар е харизматичен и нагъл”

Неймар, който през лятото бе привлечен от Барселона за 222 милиона евро, трябва да е липсващото парче от пъзела към така жадувания триумф в най-престижния европейски клубен турнир. От спортна гледна точка интеграцията на суперзвездата протича без големи усложнения: В 11 мача той вкара 10 гола и е водещата фигура на зеления терен, както и се очакваше. Той доказва в момента, че след Кристиано Роналдо и Лионел Меси е третият най-добър играч в света, а като такъв бе отличен и на наградите на ФИФА в Лондон.

Докато натискът на рекордната трансферна сума в света досега не се отразява на спортните му постижения, повечето от съотборниците му са объркани заради арогантността и надменността на бразилеца. Бившият спортен директор на ПСЖ Леонардо нарече 25-годишния футболист „харизматичен и безсрамен”, а пред Journal Du Dimanche той предупреди нападателя и клуба: „Той никога не трябва да се чувства по-голям от клуба. Никога! Дори и тогава, когато е най-добрият футболист в света. ПСЖ винаги трябва да бъде по-важен от Неймар, това е същността на нещата. Иначе няма да видим най-добрия Неймар”.

Скандалът с дузпата направи явни противоречията

Проблемът при това е: Неймар се чувства по-велик от ПСЖ. От момента на неговото привличане той се наслаждава в клуба на статус като крал. Това се видя веднъж и на зеления терен. В мача срещу Олимпик (Лион) в Лига 1 в края на септември по средата  на второто полувреме резултатът бе 0:0, когато Дани Алвеш открадна топката на Единсон Кавани при изпълнение на един пряк свободен удар и я предостави на стария си съотборник от Барса Неймар. Когато малко по-късно Кавани реагира и оспори на Неймар изпълнението на дузпа, светът вече не разбираше бразилеца. След голямата еуфория, която бе през лятото след пристигането на Неймар във френската столица, не е учудващо, че тези сцени със скоростта на светлината се превърнаха с челни заглавия и предизвикаха дискусии. Бяха точно онези заглавия и дискусии, които клубът искаше да предотврати.  Спортните постижения се опитаха да намалят напрежението около тази ситуация. На Кавани бе предложен бонус от 1 милиона евро, за да може в бъдеще да предоставя на Неймар изпълнението на дузпи. Уругваецът отказа и стана още по-ядосан. От треньора Унай Емери липсваше ясна позиция.

Мразовитото настроение на вечерята на Дани Алвеш

В продължение на четири години Кавани играе за ПСЖ и е вицекапитан. Той е много уважаван от съотборниците си и неговата дума има тежест в съблекалнята. Начинът, по който Неймар се отнася с колегите си в атака, не се приема добре. Преди всички от онези играчи, чийто перспективи в състава се влошиха след купуването на нападателя. Дани Алвеш опита да изглади вълненията и организира вечеря за целия отбор. El Pais написа, че атмосферата е била сравнима с като „на погребение”. Раздорът вътре в отбора си продължава. Например държанието на Неймар по време на тренировка създава въпроси. Преди две седмици 25-годишният бразилец прекара голяма част от заниманието да анализира конкурентите си, прекъсвайки беговите упражнения. Най-големият проблем в това е, че Неймар е на мнение, че заслужава повече респект от неговите съотборници, отколкото получава. И докато феновете и клубът изпълняват всяко негово желание, при неговите съотборници не е така.

Неймар очаква да бъде обгрижван като Лионел Меси

Той пристигна в ПСЖ с очакването, че ще бъде оценен така, както суперзвездата Лионел Меси е свикнал в Барселона. Той обаче трябва да научи, че неговата табелка с цена от 222 милиона евро не означава автоматично, че трябва да получи респект от другите звезди на един тим с доста класни играчи.

Източник от обкръжението на клуба казва пред „Неймар се разви през последните четири години в Барселона по примера на Лео Меси. Той счита за нормално, че в Париж трябва да се наслади на същите привилегии. Той забрава обаче, че този тим вече си има история и без него”.
Когато капитанът Тиаго Силва и опитният Тиаго Мота опитаха да го вкарат малко в правия път, Неймар почти не ги послуша, написа El Pais. Дори неговото поведение спрямо треньора Унай Емери е колебливо. В материал на Le Parisien се казва, че  бившият треньор на Севиля няма никакъв контрол над бразилеца. На Неймар му е все тая за наставленията на треньора.

Повечето звезди трябваше да напуснат, само Матюиди си тръгна

Клубът, който привлече Неймар за централен нападател, полага усилия да защити реномето му и да изпълнява желанията му. Когато ПСЖ привлече Неймар през лятото, навсякъде се говореше за нарушаване на правилата за финансов феърплей на УЕФА. Клубът планираше лятна разпродажба и контактуваше с агентите на повечето играчи, за да изпълни желанията им за трансфер. Единствено Блес Матюиди се реши да премине в Ювентус. Играчи като Анхел ди Мария, Тома Мюние и Юлиан Дракслер останаха част от отбора. Тези футболисти и техните социални групи реагираха раздразнено вътре в отбора.

Иска ли Неймар да промени поведението си?

Неймар стой пред преломна точка в кариерата си. Ще промени ли той своето държание и ще стане ли най-добрият играч в света? Или ще продължи да се чувства страхотно така, държейки се по начин, сякаш е над всички останали в клуба? Отговорът на този въпрос ще бъде от съществено значение за неговото бъдеще, но и за това на клуба.

По материал на Робин БАЙРНЕР, Goal.com
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев