Шестима души, сред които малайзиец и британец, са получили обвинения за уреждане на мачове във връзка с течащото разследване на тотоскандал в австралийския футбол. Основният обвиняем е 45-годишният малайзиец Сегаран Гсубраманиам, който е осъществявал връзката с играчит.
 
През уикенда в Мелбърн бяха арестувани 9 играчи и треньорът на Саутърн старс. От полицията разкриха, че в жилището на Гсубраманиам са били намерени 185 000 щатски долара, а той е имал самолетен билет за напускане на Австралия тази вечер.
 
23-годишният вратар Джо Уули, който е с британска националност, треньорът на тима и петима други мъже са получили обвинения. Всички те са освободени под гаранция. Още четирима от арестуваните са били освободени, но разследването срещу тях продължава.
 
Според „Сидни Морнинг Хералд“ зад мрежата за уреждане на мачове стои най-голямата известна фигура от тотомафията – сингапурецът Уилсън Радж Перумал. Счита се, че той, въпреки че е задържан от унгарската полиция заради разследване на тотоскандал на територията на страната, е уредил футболисти от долните британски дивизии да играят в Австралия.
 
Според Интерпол един от участниците в групата на Радж Перумал е бившият президент на Беласица Костадин Хаджииванов-Коце Маца. Затова е признал сингапурецът при разпитите му във връзка с разследване на уредени мачове във Финландия.
 
Президентът на Саутърн старс Ерджан Чичек разкри пред медиите, че петима играчи на тима са дошли от Англия в началото на сезона, след като един бизнесмен е предложил спонсорство на клуба. Те са играли за тима без пари. 36-годишният треньор Юнан Зиа също дошъл в началото на сезона и предложил услугите си безплатно.
 
„Когато те дойдоха при нас, ние не сме мислели, че може да има такава схема. Всички си помислихме, чудесно идват треньор и петима играчи, а ние дори не трябва да им плащаме. Това е добре за бюджета на клуба. Не сме се замисляли, че те може да взимат пари от мачовете на клуба по друг начин“, заяви Чичек.
 
През този сезон Саутърн старс е изиграл 21 мача, като в тях е записал 16 загуби и четири равенства. Единствената победа е била с 1:0 над лидера в класирането Норткоут Сити през август.
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА