Днес (27 април 2012)  Хосеп Гуардиола заяви, че напуска Барселона в края на сезона. За 4 години той се превърна в най-успешния треньор в историята на любимия на милиони по цял свят отбор.

Спечели 13 трофея, 18 индивидуални отличия, Кралски орден за заслуги и любовта на привържениците на футбола. Гуардиола има онзи чар и ореол, който кара всички да го обичат независимо дали са привърженици на Барселона или просто привърженици на футбола. Едва ли има човек, който да е останал безпристрастен към стила на игра, налаган от Пеп, добил си прозвището "тики-така".

Обичан от много, мразен от малко, боготворен по целия свят - това е Хосеп Гуардиола Сала.

Ето я неговата 4-годишна приказка:

Още с назначаването си като треньор на Барселона, след един сезон начело на втория отбор, Пеп Гуадиола показа, че ще действа с размах. Наставникът се осмели да продаде ненужните звезди – Роналдиньо, Деко, Дзамброта, Дос Сантос. Бе вдигнал мерника и на Самуел Ето’о, но в крайна сметка го остави в отбора. Същевременно вече бе набелязал нужните за плана футболисти. На “Ноу Камп” акостираха – Даниел Алвеш, Сейду Кейта, Жерар Пике, Мартин Касерес и Александър Хлеб. Без капчица страх вкара в отбора юношите Серхио Бускетс, Педро Родригес и Хефрен.

Гуардиола дебютира начело на отбора в домакински мач срещу Висла (Краков) от третия квалификационен кръг на Шампионската лига през 2008 година. Каталунците печелят с 4:0. В края на сезон 2008/09 Барса печели Ла Лига, Шампионската лига (побеждава Манчестър Юнайтед на финала с 2:0) и Купата на Краля. Воденият от Пеп отбор разбива кръвния враг Реал (Мадрид) с 6:2 насред “Бернабеу” и става първият клуб с “требъл” в Испания.

Гуардиола става най-младият треньор (38 години), печелил Шампионската лига.

През сезон 2009-2010 Хосеп отново разчиства отбора от ненужните, включително и Самуел Ето’о, и докарва Ибрахимович, Чигрински и Максуел.

Гуардиола и Барселона продължават да печелят трофей след трофей. Стартират сезона със спечелена Суперкупа на Испания и на Европа, а след това печелят за пръв път в историята на клуба Междуконтиненталната купа. В края на годината мениджъра отново влиза в историята. Този път като първия спечелил 6 купи в една календарна година.

През февруари испанецът записва нов рекорд – след първите 100 мача начело има 71 победи, 19 равенства и 10 загуби при голова разлика 242:76. Гуардиола не спира да пише историята – през април става първия треньор на Барса победил Реал (Мадрид) четири пъти поред.

При втория си сезон начело на отбора наставникът печели Ла Лига и с това трофеите му с каталунците стават 7, като пред него е само Йохан Кройф с 11. А цял свят вече се прехласва по неговата Барселона.

Пеп вече е набелязал нужните играчи за третия си сезон начело на отбора – Адриано, Давид Вия и Хавиер Масчерано обличат червено-синия екип. Барселона печели Суперкупата на Испания, а Гуардиола печели 8-и трофей.

Каталунците са безпощадни в Шампионската лига и за втори път откакто той е треньор печелят Шампионската лига, отново след победа над Манчестър Юнайтед на финала – 3:1, а преди това е отстранен Реал (Мадрид).

В същия сезон Барса печели и трета поредна Ла Лига, а гол в продължението на мача с Реал ги лишава от нов требъл. Трофеите вече са 10.

В началото на настоящия сезон, който се оказа последен за Гуардиола начело на отбора, той печели Суперкупата на Испания и изравнява по спечелени купи легендата Йохан Кройф – двамата са с по 11 трофея.

На 26 август 2011 година Хосеп Гуардиола написва историята – 12 клубни трофея за 3 години. Той става треньорът с най-много купи, след като Барса побеждава Порто на финала за Суперкупата на Европа с 2:0.

В края на годината Пеп печели последната си титла. Каталунците стават Световен клубен шампион след победа над бразилския Сантос на финала с 4:0, а на 9 януари 2012 годин Хосеп Гуардиола получава наградата на ФИФА за треньор на 2011 година.

За четиригодишният си престой в Барселона Пеп печели 13 трофея и е най-успешния мениджър в историята на клуба. За тези години той води отбора в 239 двубоя от които печели 175, при 46 равенства и едва 19 загуби, което прави 73% победи. Отборът, открояващ се с изключително комбинативен и нападателен футбол бележи 615 гола и допуска 173.

Освен треньор №1 на ФИФА за 2011 година Гуардиола, печели още 17 индивидуални отличия:
* 2 пъти най-добър клубен треньор на Международната асоциация за футболна история и статистика
* 3 пъти Треньор на годината на Дон Балон
* 2 пъти Треньор на годината на Onze d’Or
* 2 пъти Наградата на Мигел Муньос ( Marca)
* 2 пъти Треньор на годината на World Soccer Magazine
* 2 пъти Треньор на годината на УЕФА
* 3 пъти Треньор на годината в Испания
* 1 път Каталунец на годината (награда на област Каталуня)

Носител на Кралския златен орден за спортни заслуги

До края на настоящия сезон Гуардиола може да спечели Купата на краля и за пореден път да запише със златни букви името си в историята на каталунския гранд.