Хосеп Гуардиола сложи триумфален край на четиригодишния си период като старши треньор на Барселона. Избраниците му го зарадваха с победа 3:0 срещу Атлетик (Билбао) и спечелиха Купата на Краля в последния му мач начело на каталунците. Това беше 14-и трофей от 19 състезания, в които участва Барса под ръководството на Гуардиола. Както е известно, мястото на 41-годишния спец заема Тито Виланова, който до този момент му беше помощник.8_4.jpg

През настоящия сезон каталунците спечелиха четири трофея, но загубиха най-важните титли - в Примера дивисион и в Шампионската лига. Въпреки това Гуардиола определи изминалия сезон като най-добрият за тима, защото е изградена важна основа за бъдещето.

"Направихме добър сезон и спечелихме 4 трофея. Купата на Краля дава допълнителен блясък на останалите три. Изиграхме много силни първи 35 минути срещу Атлетик, но после те ни натиснаха", коментира Пеп след сблъсъка на "Висенте Калдерон".

"Това беше най-добрият ни сезон. Направихме много добра година. Напреднахме най-много в тактическо отношение. Като се върна към някои мачове, сега виждам, че сме допуснали грешки. Не съм изобретил нищо. Аз съм част от един процес, който е започнал преди мен и ще продължи след мен. Дали сме най-добрият отбор в историята? Ще бъде доста претенциозно. Това са доста силни думи", заяви Гуардиола.

"Тръгвам си заради умората. Ако нещата стояха по различен начин, щях да се радвам да продължа да ръководя състава. Да спечелиш 14 титли за 4 години е много трудно постижение и ние се гордеем, че успяхме. Искам да благодаря и на клуба. Тръгвам си с чувството, че съм свършил добри неща тук", добави Пеп.

"Меси? Сега той е много по-гладен за успехи от момчето, което беше, когато дойде при нас. Научих много от него. Без него също щяхме да спечелим титли, но щеше да е напълно невъзможно да спечелим 14 от 19 възможни трофея. Надявам се и аз да съм му бил полезен с нещо. За мен бе истинска привилегия да тренирам най-добрият играч, когото съм виждал и когото някога ще видя", смята Гуардиола.

"Най-изумителните неща, които видях тази година бяха от тима на Атлетик. Аз съм фен на този отбор и на тяхната философия. Те ни показаха нещо, от което трябва да се поучим", похвали баските Пеп.

3_18.jpg