Германският национал Томас Мюлер трябва да бъде титуляр за Байерн в реванша срещу Реал (Мадрид) от полуфиналите на Шампионската лига, призоват немските медии. Само с Мюлер баварците ще имат шанс да елиминират „кралския клуб”, от който загубиха с 0:1 в първия мач на „Сантяго Бернабеу”. Реваншът е тази вечер от 21:45 часа на „Алианц Арена” в Мюнхен.

Статистиката сочи, че когато Мюлер играе в големите мачове на Байерн и Германия, почти винаги вкарва гол. Ако 24-годишният нападател не играе титуляр, баварците губят, както се случи и на „Сантяго Бернабеу”. Немският национал обаче не е сред любимците на старши треньора Хосеп Гуардиола, който често оставя Мюлер на пейката.

Под ръководството на Луис ван Гаал, чието откритие е Мюлер, това би било немислимо. „При мен Мюлер играе винаги”, казваше бившият холандски наставник на баварците. Той взе Мюлер от аматьорския тим на Байерн през 2009 година и го наложи в първия състав след само няколко тренировки.

След напускането на Луис ван Гаал нещата за Мюлер се промениха и той стана напълно заменим както за Юп Хайнкес, така и наследника му Хосеп Гуардиола. „Не съм очарован, но не съм тук, за да коментирам”, споделя немският национал.

Естествено, че загубите на Байерн и Бундестима през изминалите години не се дължат само на липсата на Мюлер. Някои паралели обаче правят впечатление. Мюлер не игра заради натрупани картони в полуфинала на Световното през 2010 година в ЮАР и Германия бе елиминирана от бъдещия шампион Испания. Мюлер не игра и в полуфинала на Евро 2012, когато Бундестима отново отпадна на крачка от финала след поражение с 1:2 от Италия.

Мюлер не бе използван от Юп Хайнкес във финала за Купата на Германия през 2012 година, когато Байерн бе унижен от Борусия (Дортмунд) с 2:5. 24-годишният нападател не бе титуляр и срещу Реал (Мадрид) преди седмица на „Сантяго Бернабеу”, а с влизането му в игра като резерва баварците станаха по-опасни в заключителните минути.

Томас Мюлер често е доказвал, че е ключов играч в големите мачове. През 2010 година той бе титуляр за Германия при елиминацииите на Англия и Аржентина по време на Световното в ЮАР. Две години по-късно се разписа срещу Челси във финала на Шампионската лига в Мюнхен, но по-късно бе сменен и Байерн загуби сблъсъка след дузпи. През миналия сезон пък той вкара 3 гола в полуфиналните сблъсъци срещу Барселона.

Този сезон Мюлер има участие в 38 от головете на Байерн във всички турнири, а с попаденията си срещу Арсенал и Манчестър Юнайтед имаше ключова роля за елиминирането на английските грандове на осминафиналите и четвъртфиналите в Шампионската лига.

„Със сигурност начинът на игра на Мюлер не е толкова елегантен като този на Тони Кроос. Той никога няма да има 95% успеваемост на пасовете си като Филип Лам и не може да дриблира като Тиаго Алкантара, но и това не е необходимо. Трябва ли човек да се откаже доброволно от такова оръжие? Ще рискува ли този път Гуардиола?, питат германските медии и допълват в отговор: „Пеп, остави Мюлер да играе днес!”