Известният икономист Хосе Мария Гай изрази притесненията си за състоянието на испанския футбол в годишния си доклад за финансовото развитие на Топ 5 на европейските футболни шампионати.
 
Според Гай Барселона и Реал (Мадрид) са единствените два отбора от Примера дивисион, които се движат напред, докато останалите клубове не са направили прогрес в последните пет години.
 
“Примера дивисион не се развива. Барселона и Реал (Мадрид) са единствените клубове, при които има израстване. Всички останали отбора са в същата ситуация, в която бяха преди 5 години”, заяви икономистът.
 
“Моето мнение е, че испанският футбол умира. Като цяло Примера дивисион е пет години след останалите големи първенства. Лошото състояние на стадионите е основната причина за това”, допълва Гай.
 
Според него примерът на Висшата лига не бива повече да бъде използван като модел за подражание, а трябва да бъде копиран начина на работа в Бундеслигата и френската Лига 1.
 
“Моделът на Висшата лига е фалирал от финансова гледна точка. Всичко е базирано върху собствеността, а загубите се покриват от холдингови компании. Футболът е истинско огледало за държавната икономика. Добър пример за подражание за германското и френското първенство”, анализира Хосе Мария Гай.