Германско издание направи любопитен материал за треньорът на Дуисбург Илия Груев и сина му Илия Груев-младши, който се подвизава във Вердер.

Материалът носи заглавието: Груев срещу Груев

"След часове Илия Груев ще се срещне с Илия Груев. Единият Груев живее и работи в Дуисбург, а другият в Бремен. Почти 300 километра ги делят. В неделя те ще бъдат един до друг на стадиона на австрийския Зел ам Зилер, където ще са противници. 

Какво ще стане тогава? "Ще го прегърна топло", казва Груев старши. Каквото прави един баща, когато види сина си след дълго време.

Баща и син Груев, и двамата с име Илия, ще бъдат част от мача между Дуисбург и Вердер. Бащата е треньор на първия отбор, а синът е при бременци. Повод за срещата им е контролен мач, част от подготовката за новия сезон. 

Илия младши играе във формацията до 19 години на Вердер и ще продължи да го прави следващия сезон. Той обаче впечатли дотолкова треньора Флориан Кохфелд, че специалистът го взе на лагер с първия отбор. 

"Груев младши е машина за пасове. Почти няма грешно подаване, дори когато е пресиран силно. Движи се много умело, винаги е готов да играе с топката", споделя Франк Бауман.

"Горд съм да виждам как Илия се развива. Да бъдеш на лагер с първия отбор е много добра предпоставка за бъдещето му и ще му бъде много полезно", споделя Илия Груев старши.

Двамата рядко се виждат, но комуникират всеки ден. Това ще продължи и по време на тренировъчния лагер на Вердер. Двата тима се готвят близо един до друг, а в неделя ще се срещнат на терена. Не е сигурно дали обаче Младши ще вземе участие в срещата.

Пътят до професионалния футбол е дълъг и това бащата го знае много добре. Има 80 мача във втора дивизия за Дуисбуг, играе за Купата на УЕФА с Левски, а зад гърба му са и 15 двубоя за родната България. Неговият син също е решен да стигне до националния отбор и до големи клубове. Много е целенасочен. Сам избира да отиде във Вердер на 15 години.

"Това беше негово решение. Сам избра и пое по пътя си", споделя Груев старши.

Условията за постигане на нещо голямо от Илия младши са налице. Намира се в клуб с отлична база и школа, но се нуждае от време. И може би няколко килограма отгоре.

"Илия е на добър път", завършва Груев старши.

В неделя ще можем да видим това отблизо".