Интер и Милан излизат с мисъл за победа тази вечер от 21:45 часа на „Сан Сиро” в поредното дерби помежду си. Сблъсъкът е от 17-ия кръг и въобще последен за годината в италианската Серия „А” преди коледните и новогодишните празници. Двубоят се очаква с интерес, като надеждите са 2013-а да бъде изпратена със зрелище, което да ни поднесат "нерадзурите" и "росонерите".

Дербито на Света Дева Мария (б.р. - на италиански Derby della Madonnina), както е известно дербито на Милано, е първото за този сезон и в него официален домакин е Интер. Нарича се така в чест на най-голямата забележителност в Милано, статуята на Дева Мария, намираща се на върха на катедралата Дуомо, известна като „Мадонина“.

Съперниците не са в най-добрата си форма и нямат шансове да се борят за титла в конкуренцията на Ювентус, Рома, Наполи и Фиорентина. Под ръководството на новия си треньор Валтер Мадзари "нерадзурите" обаче се представят малко по-добре този сезон и са пети във временното класиране с 28 точки след 7 победи, 7 равенства и 2 загуби. Те обаче са без победа от 4 кръга насам – 3 равенства и 1 загуба. Титуляр на вратата на Интер ще бъде словенският национал Самир Ханданович. В центъра на отбраната пък най-вероятно ще са Роландо, Жуан Жезус и Уго Кампаняро, а по фланговете ще са Юто Нагатомо и Джонатан. Рикардо Алварес ще изтърпява наказание и в халфовата линия ще действат Хавиер Санети, Естебан Камбиасо и Слити Тайдер. Очаква се Мадзари отново да заложи в атака на Родриго Паласио, а най-близо до аржентинеца ще действа Фреди Гуарин.

„Росонерите” са на другия полюс, заемайки 12-а позиция само с 19 пункта след 4 успеха, 7 ремита и 5 поражения, но пък са единственият италиански тим, класирал се за осминафиналите на Шампионската лига. Те нямат и загуба от 5 кръга насам – 1 победи и 4 равенства. Треньорът им Масимилиано Алегри до последно не знаеше дали ще може да разчита на Урби Емануелсон, който все пак попадна в групата, но не е сигурно, че ще играе. Очаква се като ляв бек да започне Кевин Константм, а другите бранители пред вратаря Кристиан Абиати да са Даниеле Бонера, Кристиан Сапата и Матия Де Шилио. Капитанът Рикардо Монтоливо е наказан и вместо него най-вероятно титуляр ще е младият Андреа Поли, а в средата на терена ще му помагат още Съли Мунтари и Найджъл Де Йонг. Бразилецът Кака ще се изявява като плеймейкър, а в атака ще са Марио Балотели и Алесандро Матри.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* За последно двата тима завършиха наравно помежду си - 1:1 на 24 февруари 2013 г.
* По-предното равенство помежду им бе преди 20 мача - 0:0 на 24 октомври 2004 г.
* Най-голямата победа на Милан в Дерби дела Мадонина е с 8:1 за Копа Мауро през сезон 1917/18.
* Преди равенството през февруари Интер спечели последните три дербита, като при 4:2 през май 2012 г. Диего Милито вкара хеттрик - първи в миланския сблъсък от 1953 г. насам.
* Най-голямата победа на "нерадзурите" е с 5:0 през февруари 1910 г.
* Интер няма загуба на "Сан Сиро" от 5 октомври 2013 година, когато падна с 0:3 от Рома.
* Интер се разписваше неизменно в предните си 4 мача за първенство
* Милан е без загуба от 8 мача насам във всички турнири - 3 победи и 5 равенства
* Милан вкара минимум по 2 гола в последните си 3 шампионатни срещи и поне по 1 гол в предходните си 4 мача за първенство
* Това ще първо дерби за треньора на Интер Валтер Мадзари
* Съдията Паоло Мацолени ръководи и предното дерби между двата тима

милан_1_1.jpg___________1.jpg

ИНТЕР - МИЛАН 

Днес
от 21:45 часа
Пряко по bTV Action

Милано, "Сан Сиро"
Съдия:
Паоло Мацолени

Вероятни състави

Интер
(3-5-2): Ханданович; Кампаняро, Роландо, Жуан; Джонатан, Санети, Кабиасо, Тайдер, Нагатомо; Гуарин, Паласио
Треньор: Валтер Мадзари

Милан (4-3-1-2): Абиати; Де Шилио, Сапата, Бонера, Констант; Поли, Де Йонг, Мунтари; Кака; Балотели, Матри
Треньор: Масимилиано Алегри

Баланс в Серия “А": 180 мача, 67 победи за Интер, 53 равенства, 60 победи за Милан, г.р. 262:242
Баланс за Копа Италия: 23 мача, 7 победи за Интер, 7 равенства, 9 победи за Милан, г.р. 22:32
Баланс в други официални мачове: 18 мача, 3 победи за Интер, 3 равенства, 12 победи за Милан, г.р. 16:42
Баланс в контроли и други срещи: 73 мача, 28 победи за Интер, 15 равенства, 30 победи за Милан, г.р. 125:130
ОБЩ БАЛАНС: 294 мача, 105 победи за Интер, 78 равенства, 111 победи за Милан, г.р. 424:445