Комисията по етика към ФИФА призова за увеличаване на наказанието на генералния секретар на организацията Жером Валке, който беше отстранен временно за 90 дни, а днес тази санкция изтече.

Президентът на комисията Корнел Борбели обяви, че ще поиска удължаване на срока с още 45 дни, докато тече разследването срещу французина.

Комисията настоява за изваждане от футбола за период от 9 години на Валке, който е разследван за корупция и черна борса с билети за Мондиал 2014.

55-годишният французин, който е дясна ръка на Сеп Блатер във ФИФА от 2007 г., отрича обвниненията. Разследването срещу него започна след информация на бившия израелски национал Бени Алон.

„В последния си доклад от Комисията по етика настояват за деветгодишно наказание на Жером Валке и глоба от 100 000 евро. До излизане на крайното решение по случая г-н Валке ще бъде считан за невинен по обвиненията срещу него“, обявиха от ФИФА.

Както е известно, президентът на ФИФА Сеп Блатер и босът на УЕФА Мишел Платини бяха временно отстранени за 90 дни от своите длъжности, а след това и бяха наложени осемгодишни наказания.