Италия размаза Малта с 4:0 на „Стадио Сан Никола“ в Бари в мач от седмия кръг в квалификационна група С за Евро 2024. Доменико Берарди се разписа на два пъти за „адзурите“, след като преди това Джакомо Бонавентура откри резултата и вкара първия си гол за националния отбор. Давиде Фратези пък реализира четвъртия гол за "адзурите". Така Италия загря за визитата си на Англия на „Уембли“ на 17 октомври в повторение на финала на Евро 2020.

Домакините поеха контрола от първия съдийски сигнал. В 5-ата минута Джанлука Манчини засече центриране от корнер в наказателното поле на Малта, но ударът му с глава рикошира в напречната греда.

В 23-ата минута Джакомо Бонавентура овладя рикоширала топка в бранител на Малта на границата на наказателното поле и я завъртя в горния ляв ъгъл на вратата за 1:0. В първата минута на добавеното време на първото полувреме „адзурите“ успяха да удвоят аванса си, след като Николо Барела комбинира с Доменико Берарди, който с помощта на десния страничен стълб порази вратата на Хенри Бонело за 2:0.

Италия продължи да бъде активният тим и след почивката. В 48-ата минута Джакомо Распадори получи топката в наказателното поле и стреля с първото си докосване, но топката мина покрай малтийската врата.

„Адзурите“ стигнаха до трети гол в 64-ата минута, когато Доменико Берарди се оказа на правилното място в правилното време, за да опъне мрежата и да вкара втория си гол в срещата. В третата минута от добавеното време пък Дестини Удоджи намери Давиде Фратези, който овлазя с гръб и с удар ниско по тревата преодоля Хенри Бонело за крайното 4:0.

След този успех Италия излезе на второ място в групата с актив от 10 точки, докато Англия е лидер с 13 пункта в актива си.

ГРУПА С (класиране)
Украйна - Северна Македония 2:0
1:0 Георги Судаков 30`, 2:0 Александър Караваев 90+6`

21:45 часа, Италия - Малта 4:0
1:0 Джакомо Бонавентура 23', 2:0 Доменико Берарди 45+1', 3:0 Доменико Берарди 64', 4:0 Давиде Фратези 90+3'