Бившият хърватски национал Иван Класнич спечели дело за 100 000 евро. Съдът се произнесе, че бившият клубен лекар на Вердер Гьотц Димански и клубният интернист Маню Гуха са виновни за нанасяне на материални и нематериални щети на 37-годишния бивш футболист. Нито една от двете страни не присъства на делото, а присъдата може да бъде обжалвана.

Класнич обвини лекарите, че са виновни за бъбречните му проблеми през последните 12 години. През ноември 2005 година Гьотц и Гуха поставят грешна диагноза на тогавашния играч на Вердер и го подлагат на операция на апендицит. Две години по-късно на хърватина е присъден бъбрек.

„Димански е отговорен за загубата на бъбреците на Иван Класнич и последствията след това. Гуха също е виновен. Двамата са причинили на футболиста загуби от около един милион евро през 2007 година“, обяви съдията Клеменс Болай.

След трансплантацията Класнич се върна на терена и игра до 2013 година, когато прекрати кариерата си. През 2008 година влезе в историята, като първият футболист с присъден бъбрек, вкарал два гола на европейско първенство.

От септември 2016 година Иван Класнич чака нов донор. Това ще бъде третата трансплантация, на която се подлага за последните 11 години. През януари 2007 година той взе бъбрек от майка си, но тялото му го отхвърли. Три месеца по-късно получи нов. Този пък донор беше брат му.

Сега обаче и този бъбрек не успява да пречисти кръвта на бившия футболист и той три пъти седмично минава през диализа. Получаването на нов донор не е лесно. Около 8000 души в Германия чакат за нов бъбрек.