Една от звездите на аржентинския национален тим Енцо Фернандес се замеси в голям скандал след триумфа на "гаучосите" с трофея на Копа Америка, който те защитиха с 1:0 след продължения срещу Колумбия на финала в САЩ.

След успеха имаше очаквано имаше олеми празненства, а някои футболисти ги заснеха на живо за феновете по цял свят. Видео на Енцо Фернандес показва, че световните шампиони пеят расистка песен, насочена към национали на Франция. Според нея "петлите" трябва да се срамуват, че повечето национали имат африкански корени, но паспортите им са френски:

"Те играят за Франция, но са от Ангола. Майка му е нигерийка, баща му е камерунец, Но паспорта - френски", се пее в част от песента. 

От Френската футболна федерация излязоха с официална позиция и заплашиха тази на Аржентина със съд заради "расови и дискриминационни коментари".

"Като се има предвид сериозността на тези шокиращи реплики, които противоречат на ценностите на спорта и човешките права, президентът на Френската футболна федерация реши да се свърже директно с аржентинския си колега и ФИФА, за да подаде правна жалба за расистки и дискриминационни забележки", се казва в изявлението.

"Президентът Филип Диало осъжда най-категорично неприемливите забележки, направени срещу играчите от отбора на Франция като част от песен, изпята от състезатели и привърженици на тима на Аржентина", добавят от френската централа.