Един 22-годишен холандец привлече вниманието в английския футбол още в дебюта си. Стивън Бергвейн вкара за Тотнъм при победата с 2:0 над Манчестър Сити в неделя. Той се разписа в 63-ата минута, когато на гърди овладя подаване на Лукас Моура и още преди топката да е тупнала на земята от воле с десния крак я прати в долния десен ъгъл на вратата на Едерсон.

Докато феновете на „шпорите“ гледаха невярващо на изпълнението на младия нападател, който беше привлечен само два дни по-рано в последния ден от зимния трансферен прозорец срещу 27 милиона паунда, Бергвейн изуми и с радостта си. Той постави пред лицето си своята дясна длан, като средният и безименният му пръсти бяха преплетени. Същият жест беше направен и от присъединилите се към радостта му Деле Али и Сон Хьон Мин (автор на втория гол срещу „гражданите“).

Това веднага предизвика интерес. Мнозина се питаха какво точно означава радостта на холандеца и той беше принуден да обясни. Всичко идва от интереса му към компютърните игри. Когато футболистът запишел победа над свои приятели на „ФИФА“ пред екрана, веднага показвал жеста. Те го предизвикали да прави същото и след отбелязване на гол и така се появила вече запазената марка на Бергвейн.

Заради характерното произношение на холандския език, младият нападател беше принуден да направи кратък урок за произнасянето на своята фамилия в социалните мрежи на Тотнъм. Новото попълнение на „шпорите“ произнесе името си в оригинал като Бергхвейн и на английски като Бъргуайн.

 

 

Трябва да се отбележи, че новото попълнение стана 17-ият играч, вкарал при дебюта си за Тотнъм във Висшата лига. Сред останалите са любимци на феновете като Юрген Клинсман и Джърмейн Дефоу, но и Сол Кембъл, наричан Юда заради трансфера си в Арсенал. Интересното е, че седем минути след попадението си срещу Манчестър Сити Бергвейн беше заменен от Ерик Ламела, тъй като получи схващане. Това обаче не попречи на 22-годишния футболист да бъде определен за играч на мача.

„Невероятно! Това е сбъднат сън. Всяко дете мечтае да играе във Висшата лига. Да вкарам гол в дебюта си, това е надхвърля най-смелите ми мечти. Щастлив съм, че се разписах на този стадион. Когато излязох от тунела и погледнах нагоре, настръхнах. Невероятен е“, коментира новият нападателят след мача.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Стивън Бергвейн е роден на 8 октомври 1997 г. в Амстердам. Петгодишен започва да тренира във Ватервейк, а през 2005 г. се мести в прословутата школа на Аякс. Остава в най-известната люпилня на таланта в Европа до навършваше на 14 години. Напуска заради скандал с един от треньорите. Мести се в академията на големия съперник ПСВ Айндховен, където веднага се превръща в основен футболист.

Става част от юношеските и младежките национални формации на Холандия. През лятото на 2014 г. е избран за най-добър играч на европейското първенство до 17 г. в Малта, където вкарва три гола по пътя на „лалетата“ до финала, но в решителния мач тимът му отстъпва на Англия след дузпи.

На 9 август 2014 г. дебютира за втория отбор на ПСВ при победата с 2:0 над Ахилес във втора дивизия, когато през второто полувреме влиза на мястото на Елвио ван Овербеек. На 24 октомври вкарва първия си гол за дубъла на „филипсите“ при 1:1 с втория тим на Аякс. Пет дни по-късно Бергвейн дебютира за първия отбор срещу Алмере Сити за Купата на Холандия. Влиза в 81-ата минута на мястото на Флориан Йозефзоон и дава асистенция за попадението на Джорджино Вайналдум, с което е оформено крайното 5:1. В края на сезона изиграва и първия си мач за ПСВ в Ередивизи (при 2:0 срещу Хераклес).

От сезон 2016/17 става основна част от „филипсите“, с които има три шампионски титли и две суперкупи на страната. На 13 октомври 2018 г. изиграва първия си мач за националния отбор, след като селекционерът Роналд Куман го пуска титуляр при победата с 3:0 над Германия в Лигата на нациите. Оттогава има девет изиграни срещи за „лалетата“.

Стивън Бергвейн беше привлечен заради отворилата се дупка в атаката на Тотнъм заради контузията на Хари Кейн, който няма да играе до април. Холандецът обаче е много повече от чист централен нападател. Той може да играе също по фланговете, а и като офанзивен полузащитник. За това свидетелстват петте гола и десетте му асистенции в Ередивизи през есента. Особено опасен е далечният му удар. В ПСВ Айндховен Бергвейн беше свикнал да носи фланелката с №10, но при „шпорите“ тя е резервирана за Кейн. Затова новото попълнение се задоволи с №23, който беше овакантен след трансфера на Кристиан Ериксен в Интер. Предвид, че „деветката“ също беше свободна, младият нападател е направил избора си заради Леброн Джеймс, Майкъл Джордан и Дейвид Бекъм, които са носили същия номер.

Още през преди четири години холандецът можеше да се озове в Англия, когато Челси имаше сериозен интерес. След това името му беше свързвано с Манчестър Юнайтед. Сега обаче Стивън Бергвейн най-сетне е във Висшата лига и популярността бързо го застигна. Само един гол и интересен начин на изразяване на радостта след попадения му донесоха удвояване на последователите в „Инстаграм“. Преди трансфера на Острова той имаше 200 000 фенове в социалната мрежа, а сега вече са 405 000. Освен това има договор с германския концерт за спортна екипировка „Адидас“, нещо с което малцина футболисти на неговата възраст могат да се похвалят.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ