Египетският съд осъди на смърт 11 души заради участието им в безредиците на футболния стадион в Порт Саид през 2012 г., когато загинаха над 70 човека и близо 1000 бяха ранени.
 
Повечето жертви бяха дадени, когато паникьосани фенове опитаха да напуснат стадиона при нахлуване на ултраси на местния клуб Ал Масри. Има свидетелски показания, че хора са скачали или са били бутани от трибуните.
 
Съдът, чието заседание беше предавано директно по телевизията, даде една смъртна присъда въпреки отсъствието на подсъдимия. Десет души бяха осъдени на 15 години затвор, 14 присъди са за 10 години зад решетките, а 15 човека ще престоят в затвора пет години. 21 души бяха обвинения за невинни. Присъдите могат да бъдат обжалвани.
 
През април съдията поиска от главния мюфтия Шавки Алам одобрение за издаването на смъртни присъди. Според законодателството това е необходима стъпка при разглеждането на значими случаи. Позицията на главния мюфтия не е задължителна и не беше оповестена публично. Ясер Сайед Ахмед, адвокат на семейството на една от жертвите, заяви, че присъдите са изключително честни и задоволителни.
 
Футболните мачове в Египет често са арена на насилия. Двата клуба, които бяха замесени при трагедията в Порт Саид – Ал Масри и Ал Ахли (Кайро), са дългогодишни врагове. Свидетели твърдят, че всичко е започнало, когато фенове на Ал Ахли са опънали плакати с обиди към домакините, които спечелиха мача с 3:1.
 
Оттогава по египетските стадиони има сериозни правила за достъп и на мнозина фенове се отказва правото да присъстват на трибуните. През февруари преди дерби на Кайро между Замалек и ЕНППИ при сблъсък между привърженици със забрана да присъстват на стадиона и полицията имаше 22 загинали. Мелето е започнало след употреба от страна на властите на сълзотворен газ.