Защитникът Патрик Мтилига повече няма да играе за Дания, след като отказа да се появи на терена срещу Италия (1:3), след като преди това е научил, че започва мача като резерва.
 
“От 40 години съм във футбола, но никога не съм срещал подочно нещо. Той изостави своите съотборници, заяви селекционерът Мортен Олсен след загубата с 1:3 от Италия в Милано.
 
31-годишният бранител на Нордселанд беше определен за резерва, след като Олсен предпочете като титуляр да започне Симон Паулсен. Когато Поулсен получи контузия, Мтилига отказа да влезе в игра.
 
“Помолих Патрик Мтилига да отиде да загрява, но той беше толкова разочарован от решението ми да остане резерва, че отказа да влезе в игра. Настоях Мтилига веднага да напусне съблекалнята на отбора. Той изигра последния си мач за националния отбор”, допълни селекционерът на Дания.
 
По време на квалификацията между България и Дания (1:1) от Група “В” на пресявките за Мондиал 2014 на 12 октомври Патрик Мтилига беше обиден на расова основа от българските фенове.