Част от парите, които от Барселона са превеждали на бившия вицепрезидент на Съдийската комисия в Испания Хосе Мария Енрикес Негрейрa, са били използвани директно за предоставянето на услуги на реферите, които са ръководили мачове на каталунския клуб. Това е признал синът на Негрейра - Хавиер Енрикес Негреира, по време на разпит при данъчните, съобщава “Ел Конфиденсиал”.

Както е известно, за период от няколко години “блаугранас” са превели 7,3 млн. евро за нещо, което според тях били основно консултантски услуги и изготвяне на различни доклади. Клубът обаче вече е обвиняем за продължителна корупция, свързвана с това, че въпросният тогавашен шеф на арбитрите е можел да влияе върху подчинените си, което пък да доведе до манипулиране на футболни мачове в полза на клуба от “Спотифай Камп Ноу”.

Синът Хавиер Енрикес Негрейра е обяснил, че е използвал част от тези пари, за да си купи автомобил, с който да превозва съдиите на домакинските мачове на Барса. Негова била задачата да ги посреща от летището, да ги закарва до хотела им, после да ги води до стадиона, след което обратно до летището. На негово име даже била регистрирана фирмата Soccercam SL, което изчислява въпросните превозни услуги на стойност почти 100 000 евро. В същото време тази фирма е получила от Барселона 297 085 евро само за периода от юни 2016 до октомври 2018 година. Отделно Soccercam SL е била финансирана от клуба още между 2003 и 2006 година по времето на първия президентски период на Жоан Лапорта.

Сега Барселона е заплашен от изхвърляне от европейските клубни турнири, но според Лапорта това зависи до голяма степен от изхода на самото дело в Испания.