Треньорът на Байерн Хосеп Гуардиола, футболният Айнщайн, е намерил формулата за непобедимост и тя гласи: 365:51 + 1,79 + (66% x 87%) + 65, разкрива германският таблоид „Билд” в свой анализ за работата на специалиста от началото на сезона.

На последната тренировка на баварците Гуардиола призова звездите за повече движение при играта в кръг. „Практиката е всичко”, с тези думи на английски испанецът мотивира играчите си за тренировка дори и след разгромното 5:0 над Айнтрахт (Франкфурт) през уикенда. Това бе 44-и мач на Байерн без загуба в Бундеслигата.

111.jpg

Какво съдържа формулата за непобедимост на Гуардиола?
Голови положеия: 365 точни удара по посока на противниковата врата са отправили баварците този сезон, най-много от всички отбори в Бундеслигата. От тях Байерн е реализирал 51 гола, отново най-много от всички. Това обаче не стига на Гуардиола. „Искам още повече голове”, сподели испанецът. Само Манджукич е вкарал 11 попадения, като последните от тях бе срещу Айнтрахт (Франкфурт), вкарвайки първия си гол за тази година.

Телосложение и ръст: Гуардиола харесва ниските футболисти. Средната височина на неговите футболисти е 1,79 метра. Най-нисък е швейцарският национал Джердан Шакири (1,69 метра) само със сантиметър по-малко от Филип Лам и Франк Рибери (двамата по 1,70 метра). В първите два кръга след подновяването на шампионата баварците са имали най-ниския състав в Бундеслигата.

Контрол върху играта:
Гуардиола предпочита пъргави и технични играчи в центъра на терена. Байерн има средно на мач 66% владение на топката, което е рекордна стойност в Бундеслигата. Към това се добавят 87% успешни пасове, което също е най-добро постижение за сезона. „Обичам да виждам, че играта е в наши ръце”, обяснява испанецът, който на всяка тренировка възлага на играчите си да практикуват игра в кръг само с едно докосване. Гьотце извлича най-големи печалби от тази игра, след като в последните 5 мача за първенство вкара 4 гола. „Искаме да забавляваме на терена”, споделя Гьотце. За усъвършенстването на „тики-така” в Байерн Гуардиола привлече миналото лято и Тиаго Алкантара от Барселона. Испанският халф също постави рекорд в Бундеслигата, след като срещу Айнтрахт през уикенда игра 177 пъти с топката. Филип Лам пък има 91% успешни подавания към съотборниците си. Нито един друг титуляр на Байерн не подава толкова прецизно.

Тичане: В противниковата половина играчите на Байерн тичат повече от всеки друг отбор – средно 65 километра. „Тичаме много. Това е първата крачка. Едва след това можем да играем добре”, признава Гуардиола. Най-много от Байерн в противниковото поле тича Франк Рибери, който средно на мача изминава по 8,1 км в полето на съперниците.