Челси приема ПСЖ в 1/4-финален реванш на Шампионската лига, но има трудната задача да заличи загубата с 1:3 в първата среща преди седмица. Историята показва, че такъв проблем е възможен за решаване от страна на тима от “Стамфорд Бридж”. “Сините” три пъти са губили с два гола разлика като гост в първа среща от елиминационата фаза, а в два от тези случаи са продължавали напред. И в двата случая това става след продължения.
 
Първият подобен случай е през сезон 1970/71 в турнира за Купата на носителите на национални купи (КНК). В първия 1/4-финал Челси губи с 0:2 като гост на Брюж след голове на Раул Ламбер и Жилбер Мармену. На реванша “сините” бият с 4:0, но едва след продължения. Питър Хоусман открива резултата в 20-ата минута, а до допълнителните 30 минути игра се стига след попадение на Питър Осгууд осем минути преди края на редовното време. В края на второто продължение Осгууд бележи още един гол, а малко след него точен е и Томи Болдуин.
 
Вторият случай беше само преди две години на 1/8-финалите на Шампиоската лига. Хуан Мата даде аванс на Челси в Неапол в 27-ата минута, но след това Наполи обърна за успеха с 3:1 след два гола на Есекил Лавеци и едно попадение на Единсон Кавани. Любопитното е, че и двамата в момента са играчи на ПСЖ, като Лавеци вкара първото попадение в Париж миналата седмица. Десет минути преди края на въпросния двубой преди две години Ашли Коул изби от голлинията удар на Кристиан Маджо, която намеса се оказа решаваща за продължаването на лондончани напред в турнира. На реванша в английската столица Дидие Дрогба изведе домакините напред след половин час игра, а Джон Тери удвои в началото на втората част. Малко след това Гьокхан Инлер върна надеждите на Наполи, но четвърт час преди края Франк Лампард бе точен от дузпа и прати мача в продължения. В края на първото продължение Бранислав Иванович вкара решаващия гол в сблъсъка след подаване на Дрогба.
 
ПСЖ от своя страна четири пъти до момента е печелил с два гола разлика като домакин (но никога точно с 3:1) в елиминационната фаза на евротурнирите, като само един път е отпадал. Този случай е от сезон 1982/83 на КНК. Тогава на 1/4-финал парижани печелят с 2:0 над несъществуващия в момента белгийски клуб Тор Ватершай след голове на Луис Фернандес и Жан-Марк Пилогре. На реванша белгийците наваксват изоставането с попадения на Ларус Гудмондсон и Роланд Янсен. До края на редовното време нов гол не пада и се налага изиграването на продължения. Шест минути преди края на допълнителните 30 минути Тор Ватершай стига до победен гол, реализиран от Пиер Янсен, с което се класира за полуфиналите, където отпада от бъдещия носител на трофея Абърдийн, воден от Алекс Фъргюсън.
 
СЛУЧАИТЕ, КОГАТО ЧЕЛСИ ГУБИ С ДВА ГОЛА РАЗЛИКА КАТО ГОСТ В ЕЛИМИНАЦИОННА ФАЗА
Сезон 1970/71, КНК
1/4-финал, Брюж – Челси 2:0, 0:4 след прод.
 
Сезон 2003/04, ШЛ
Полуфинал, Монако – Челси 3:1, 2:2
 
Сезон 2011/12, ШЛ
1/8-финал, Наполи – Челси 3:1, 1:4 след прод.
 
 
СЛУЧАИТЕ, КОГАТО ПСЖ БИЕ С ДВА ГОЛА РАЗЛИКА КАТО ДОМАКИН В ЕЛИМИНАЦИОННА ФАЗА
Сезон 1982/83, КНК
1/4-финал, ПСЖ – Тор Ватершай 2:0, 0:3 след прод.

Сезон 1992/93, Купа на УЕФА
1 кръг, ПСЖ – ПАОК 2:0, 3:0

Сезон 2008/09, Купа на УЕФА
1/8-финал, ПСЖ – Волфсбург 2:0, 3:1
 
Сезон 2010/11, Лига Европа
Плейоф, ПСЖ – Макаби (Тел Авив) 2:0, 3:4

ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ