Вече 10 кръга изминаха от началото на сезона в Бундеслигата, а основната тема на коментарите не е очертаващата се поредна титла на Байерн или изненадващото представяне на дебютанта Падерборн, а пропадането на Борусия (Дортмунд).
 
В събота „жълто-черните“ загубиха с 1:2 дербито с Байерн и се озоваха на 17-о място – в зоната на изпадащите. Това беше петото поредно поражение за Борусия в първенството. Така дортмундци записаха най-лошия си старт на шампионат в историята.
 
Представянето на тима е наистина шокиращо, след като преди две години Борусия (Дортмунд) стана шампион, защитавайки титлата си от предишния сезон, а през пролет на 2013 година игра финал в Шампионската лига срещу Байерн.
 
Германският в. „Билд“ направи анализ на представянето на „жълто-черните“ и посочи осем причини за кризата на Борусия, довели до попадането на тима в зоната на изпадащите.
 
1.Фестивал на грешките
Самоуверената игра в защита води до грешки, които противниците успяха да превърнат в голове. Само в дербито срещу Байерн грешките бяха пет. Юрген Клоп даде да се разбере, че вижда този проблем: „Загубихме много мачове, тъй като сме прекалено самоуверени“.
 
humels.jpg2.Кризата с контузиите
Още през миналия сезон Борусия (Дортмунд) беше залят от вълна от контузии на основни играчи. Сегашният шампионат не започна по-добре. Ройс, Хумелс, Гюндоган и Мхитарян пропуснаха много мачове. Същото важи за Шахин и Блашчиковски. Хумелс сега отново ще бъде извън игра за три седмици, а тъкмо беше излекувал травма и влязъл във форма.
 
3.Липсата на капитан
Матс Хумелс напоследък често е контузен. Себастиан Кел не успява да се справи със задачата да бъде лидер на отбора. Другият резервен капитан Роман Вайденфелер прави всичко по силите, но той е вратар и понякога е твърде далеч от ситуациите, в които трябва да поведе отбора.
 
4.Драмата с Ройс
reus.jpgПостоянно има информации, че германският национал може да напусне клуба. Халфът има договор до 2017 г. с клауза за откупуване от 25 милиона евро. Байерн се опита да внесе напрежение при „жълто-черните“ преди дербито с информация, че ще вземе Ройс през лятото. Сериозен интерес към него има от Англия и Испания. Футболистът обяви чрез „Фейсбук“, че иска да остане. Босът на „жълто-черните“ Ханс-Йоахим Вацке обаче призна: „Ще бъде трудно да задържим Марко Ройс, ако не се класираме за Шампионската лига“.
 
5.Смяна на схемата
Треньорът Юрген Клоп вече не може да използва схемата 4-2-3-1, която му донесе толкова успехи в предишните сезони. Причината е ясна – многото контузени играчи. Освен това го няма Левандовски, а заместникът му Чиро Имобиле беше резерва срещу Байерн.
 
6.Головите положения
Едва 15 точни удара към противниковите врати от началото на сезона. Единствено Хамбургер е отправил по-малко изстрели за 10 мача от старта на шампионата.
 
7.Спад във формата
Силите напускат Борусия (Дортмунд), особено в края на мачовете. 11 от 17-те попадения във вратата на тима през това първенство са паднали в последните 30 минути на мачовете.

8.Непознатата ситуация
Позиция в дъното на класирането и пет поредни загуби е нещо, което е непознато в съблекалнята на Борусия. Това влияе и на психиката на играчите. Задачата е класиране за Шампионската лига през следващия сезон, но това минава през постигане на победи. Отчитането на този проблем беше обобщено от Лукаш Пишчек: „За да излезем от дупката се нуждаем от победи, независимо от начина, по който ще ги постигнем.“

ПРОГРАМАТА, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА ОТ МИНАЛИТЕ СЕЗОНИ - ТУК