Роман Абрамович със специално съобщение на сайта на Челси обяви преди дни, че предава ръководството на "сините" на управителите на клубната благотворителна фондация. Цялото обръщение на лондончани беше дълго 109 думи, но остави отворени много въпроси. Най-важният от тях е какво ще се случи с клуба след решението на руския богаташ?

Кой сега ще управлява Челси?

Най-простото обяснение е, че Абрамович все още е собственик на клуба. Той просто се оттегли от предишната си роля на лидер в управлението, а това означава, че няма да участва в операциите на лондончани, чиито собственик стана през 2003 г. Причината за отстъпването на ръководните функции е свързано с руската военна инвазия на украинска територия и желанието на бизнесмена да попречи санкциите, наложени срещу него да се разпространят и върху футболния клуб.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Задачата на новото ръководство е да изчисти имиджа, който сериозно пострада след нахлуването на руски войски на територията на Украйна и фактът, че собственикът на клуба е руснак. Абрамович остави оперативната дейност на Брус Бък, Джон Дивайн, Ема Хейс, Пиара Пауър, Пол Рамос и сър Хю Робъртсън, които са управители на благотворителната фондация на Челси. Те ще трябва да взимат всички важни решения, които до момента бяха дело на собственика.

Изброените шестима души няма да се занимават с ежедневното ръководство на клуба, което и без това Абрамович преди това беше делегирал на други лица. Клубният директор Марина Грановская ще продължи да движи всички спортни въпроси с помощта на съветника Петър Чех. Брус Бък, Гай Лоурънс и Юджийн Тененбаум, които са членове на Борда на директорите, ще продължат да изпълняват ключовата си роля в управлението на клуба.

Ще навреди ли оттеглянето на Абрамович финансово на Челси?

Челси успя да изгради устойчив финансов модел и вече не е зависим от финансовите инжекции на собственика, както беше преди години. В първите години след идването на Роман Абрамович „сините“ трупаха дългове, но след това ситуацията се промени и тимът от „Стамфорд Бридж“ се превърна в един суперклуб.

Според официалните информации, руският богаташ е налял 1,5 милиарда паунда от собственото си богатство, за да стабилизира Челси през последните две десетилетия. Има спекулации, че той може да поиска сумата да му бъде възстановена, но източници от клуба изразяват твърдата позиция, че Абрамович няма намерение да направи подобен ход в близко бъдеще.

Решението на Роман ще спре ли санкциите на британското правителство срещу него?

Има сериозни призиви да бъдат наложени сериозни санкции на група състоятелни руснаци, опериращи на Острова, като по този начин бъде нанесен удар по руския президент заради военната агресия в Украйна. Счита се, че тези богаташи са приближени на Владимир Путин.

Отнемането на собствеността на Абрамович с държавна намеса както и блокирането на сметките му, които се изчисляват на 152 милиарда паунда, е възможен ход и той не бива да бъде отписван. Това са действия, върху които руснакът няма никакъв контрол.

Може ли Челси да прави трансфери?

Клубът продължава да има гарантиран сериозен бюджет, както и приходи от телевизионни права, спонсори и търговска дейност. Това осигурява достатъчно свобода за опериране на трансферния пазар, когато той отвори през лятото.

Тук трябва да отбележим, че Роман Абрамович често лично се намесваше при осъществяването на сделките с играчи. Той изигра ключова роля при трансферите на Кай Хаверц и Ромелу Лукаку. Освен това покриваше и някои загуби при сделки, които притискаха бюджета на клуба.

Все още не е ясно как цялата ситуация ще се отрази върху Челси и неговите бизнес и футболни операции през лятото, когато Абрамович повече няма лично да се намесва във важните сделки.
Низар КИНСЕЛА, Goal.com
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ