Босът на Азиатската футболна конфедерация (AFC) Мохамед бин Хамам обяви, че ще се кандидатира за президент на ФИФА. Катарецът разкри, че ще се противопостави на Сеп Блатер с кампания, изградена на прозрачността и технологиите.
 
С днешното си изявление в централата на AFCв Куала Лумпур, 61-годишният арабин сложи край на продължилите няколко седмици спекулации относно възможната му кандидатура. Той определи като 50:50 шансовете си за успех на изборите.
 
“След внимателно обсъждане на ситуацията, реших да се кандидатирам за президент на ФИФА на изборите на 1 юни. Изпълкомът на AFC ме окуражи за тази стъпка. Световната футболна централа се нуждае от промяна. Винаги съм смятал, че конкуренцията е полезна за футбола”, заяви Бин Хамам.
 
75-годишният Сеп Блатер, който се опитва да спечели четвърти мандат като шеф на ФИФА, и Бин Хамам ще се борят един срещу друг на конгреса на ФИФА в Цюрих, който стартира на 31 май. Катарецът, спечелил четвърти и последен мандат като шеф на азиатския футбол през януари, се надява да стане деветият президент на ФИФА и първият такъв от Азия.
 
В началото на месеца, позовавайки се на собствени източници, агенция “Асошиейтед Прес” обяви, че английската Футболна асоциация ще подкрепи Бин Хамам, ако той се противопостави на Сеп Блатер на изборите за президент на ФИФА. 37-годишният американски журналист Грант Уол също е готов да се кандидатира за шеф на световната футболна централа./БЛИЦ