Нападателят на Байерн Хари Кейн издържа успешно изпита в дебюта си на Октоберфест, съобщи „Билд“.

„Никога не съм бил на фестивала, но видях суматохата и празнуващите хора из Мюнхен. Искам да усетя от културата на града“, заяви англичанинът след първия си хеттрик в Бундеслигата при победата на баварците със 7:0 над Бохум миналата събота.

Ден по-късно той го направи и вече знае какво е чувството. Капитанът на „трите лъва“ се появи сам за разлика от повечето си съотборници, тъй като неговата съпруга Кейт се грижи за едномесечния им син Хенри Едуард, четвъртото дете в семейството.

В шатрата на Байерн английският голмайстор обърна набързо еднолитрова халба бира, за да бъде посветен в магията на фестивала. Кейн бе облякъл типичната баварска носия и се весели с останалите от отбора.

„Много сме доволни от победата над Бохум и с чиста съвест ще вдигнем наздравици”, заяви Томас Мюлер, който също бе сам на празненството.

Треньорът Томас Тухел пък заяви с усмивка, че се надява никой да не е прекалил на Октоберфест.

Октоберфест се провежда за първи път през 1810 година по повод сватбата на Людвиг, станал по-късно крал на Бавария, с Тереза фон Сакс-Хилдбургхаузен. Събитието се провежда именно през октомври, откъдето носи и името си. През 1872 година празникът е изтеглен за месец по-рано заради лошите метеорологични условия, както и остава до днес.

Рекордът на фестивала е поставен през 2019 година, когато е посетен от 6,3 милиона души, изпиват се 7,3 милиона литра бира, изяждат се 124 вола, 435 000 пилета и 120 000 наденички.

Всяка година във ВИП шатрите има известни личности, а тази организаторите се похвалиха с визитата на Арнолд Шварценегер и 30 години по-младата му приятелка Хедър Милиган.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FC Bayern (@fcbayern)